Hoe definieer je 'een toegankelijke tekst'?

Een tekst die op een 'toegankelijke manier' geschreven is... Hoe zou je zo'n tekst omschrijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een in Jip-en-Janneketaal opgesteld stuk tekst. Geen ingewikkelde zinnen met moeilijke woorden, maar direct voor iedereen te begrijpen.

http://www.ictwijs.eu/index.cfm?ee=4|140 Neem aan dat je dit bedoelt? :) Toegevoegd na 11 minuten: de tekst bevat alleen de belangrijkste informatie (de essentie) de tekst bevat eenvoudige, directe taal (maar niet kinderachtig) de tekst bevat één onderwerp of gedachte (geen bijzinnen) technische taal, jargon en afkortingen worden zoveel mogelijk vermeden. De tekst heeft een duidelijke en logische structuur de tekst geeft de informatie stapsgewijs aan De tekst bevat geen onnodige gedachten, woorden, zinnen De tekst doet recht aan de leeftijd en de belevingswereld De tekst bevat geen abstracte begrippen Illustraties dienen de tekst te verduidelijken De boodschap sluit aan bij het dagelijkse leven van de doelgroep

Een tekst die begrijpelijk is voor de doelgroep waarvoor die tekst bestemd was. Van invloed op die toegankelijkheid zijn o.a. zinslengte en woordkeus. In bepaalde omstandigheden ook de lettergrootte en de opmaak van de tekst. (Teksten voor jonge kinderen hebben bijv. een wat groter llettertype.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100