Wordt 'jouw' gebruikt?

Mijn vriend zegt altijd 'ik hou van jouw'. Nu weet ik dat dat niet klopt (lijkt mij) maar het zette me aan het denken. Wordt 'jouw' tegenwoordig of überhaupt wel gebruikt? Is het een aanduiding dat je iets in je bezit hebt? Hoe wordt het gebruikt en wanneer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw wordt dan ook 'bezittelijk voornaamwoord' genoemd. Andere bezittelijke voornaamwoorden zijn mijn, uw, zijn, haar, ons/onze, jullie en hun. Jou wordt 'persoonlijk voornaamwoord' genoemd. Andere persoonlijke voornaamwoorden zijn ik, mij, zij, hem, u en wij. Als u twijfelt of u jou of jouw moet schrijven, is het soms handig jou(w) in gedachten te vervangen door hem (kan alleen persoonlijk voornaamwoord zijn) of zijn (kan alleen bezittelijk voornaamwoord zijn). Als hem in de zin past, past jou ook; als zijn in de zin past, is jouw juist:

Jouw vriend kan zeggen: ik hou van jou... Toegevoegd na 3 minuten: en natuurlijk: ik hou van jou door jouw mooie ogen...

Bij bezit wordt het gebruikt, bv jouw huis

Dit is een spellingskwestie. Ik begrijp niet dat je het verschil hoort, of je vriend moet de slot-w met nadruk uitspreken. Stel dat hij zegt "Ik houw van jou", dan staat hij op je in te hakken, maar ook dat hoor je niet, je voelt het alleen maar.

Het is inderdaad een bezittelijk voornaamwoord: jouw fiets, jouw vriend. Maar hij houdt van jou, en kan dus ook niet zeggen dat hij van jouW houdt. Dat is simpelweg incorrect. Hetzelfde geldt voor u en uw: dit kan een handig ezelsbruggetje zijn als je dit lastig vindt, omdat je de w achter u (uw) wél hoort. Hij zou ook niet zeggen: "ik houd van uW", maar zou zeggen: "ik houd van u". Maar als hij je aan zou spreken met u en je eraan zou herinneren dat je je tas hebt laten liggen, zegt hij: "u vergeet uw tas". Zo is het ook: "je vergeet jouw tas", en niet: "jou tas". Het gaat immers om een bezittelijk voornaamwoord.

Jouw staat voor "van jou". Het is dan ook jouw vriend, jouw iPhone, jouw boek, jouw zus, jouw oordeel, jouw visie enz. enz. Het hoeft dus niet persé om iets te gaan dat je echt in je bezit hebt. Het kan dus ook gaan om iets dat wel van jou is maar dat je niet bezit. Je vriend, zus enz. bezit je immers niet en jouw oordeel of jouw visie zitten in je hoofd, die kun je niet vastpakken, zijn dus geen materie. Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb uitgelegd.

Volgens mij kan en word het gewoon gebruikt in het dagelijkse taalgebruik. Bijvoorbeeld als jou vriend zegt van ik hou van jouw .... hond of kat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100