Waarom wordt het Engelse woord "alien" (buitenlands, maar ook: buitenaards) vaak geassocieerd met "kwaadaardig"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de filmindustrie. Zodra je het woord 'extraterrestrials' gebruikt, is het al minder beladen

Dat ligt nogal voor de hand: buitenlands/buitenaards is vreemd, vreemd (vreemde gewoontes) is eng en misschien wel bedreigend, gevaarlijk, ze willen ons hun gewoontes opdringen, komen onze grondstoffen roven, willen ons tot slaaf maken... (Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten: wij -westerlingen- hebben precies dat gedaan in amerika, afrika en zuidamerika...) en vinden daarom alle buitenlanders eng.

Om de zelfde reden dat buitenlander/allochtoon hier een vaak wat negatieve associatie heeft. Mensen/dieren werken met een in-groep en een uit-groep, dit kan je op bijna alles betrekken: hij woont wel bij in de stad(dus goed)/hij komt van buiten de stad(dus slecht). Verander stad voor land/vriendengroep/bedrijf waar je werkt/aarde/... . Daarnaast betekent alien nog meer vreemd (alienated/vervreemd) dan buitenstaander(ook zo'n positief woord niet?).

Onbekend maakt onbemind. Persoonlijk denk ik bij 'alien' aan een grappig marsmannetje met een antenne op zijn hoofd, maar dit terzijde ;-)

Overigens is de angst voor het vreemde (en daarmee voor DE vreemde) evolutionair te verklaren; in de voormenselijke tijd was vrijwel alles dat niet tot je eigen groepje behoorde, een bedreiging. Instinctmatig zit t er dus wel ingebakken. (Beschaving is wel omschreven als het overstijgen van je instincten, maar dat terzijde...)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100