De wens is de vader van de gedacht, zegt men. Is dit waar?

'Je gelooft iets omdat je wil dat het zo is', is de betekenis van het spreekwoord volgens wiki. Is dit zo? Is een mens zo naief dat hij iets zal geloven, terwijl dit alle rationaliteit te boven gaat, omdat wil dat het zo is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik geloof niet dat alles gekleurd wordt door wensen, maar in geval van twijffel zal je wel eerder geneigd zijn de uiteg te kiezen die bij jouw belevingswereld past. En ja, daar horen je wensen en verlangens bij. Hoewel "de aard van het beestje" ook een rol speelt. Iemand die de wereld wantrouwt kan nog zo hard wensen dat anderen aardig tegen hem zijn, maar hij zal het niet willen geloven tot hij er. Niet meer omheen kan. Het past niet in zijn wereldbeeld.

Absoluut! Zelfs je eigen leugens kun je na verloop van tijd zelf gaan geloven!

Je ziet alleen je overtuigingen bevestigd, jij kunt niets zien dat je overtuigingen zal ontkrachten... Dit is een WET... Ja dat is zo...

Als je er van uit gaat dat een wens voortkomt uit een innerlijke behoefte/drift/verlangen, dan is dit gezegde volgens mij waar. Stel je bent verliefd op iemand. Dan blijkt hij/zij een raar trekje te hebben. Jouw wens is dat de ander perfect is, want je bent verliefd. Dus pas je jouw gedachten aan en je vergoelijkt het trekje. Zo hou je de 'illusie' (voorlopig) in stand. Kan de gedachte ook de vader van de wens zijn?

Niet ieder mens zal zo ingesteld zijn. je moet dan wel heel naïef zijn.. Van de andere kant is het voor mijn gevoel een stille hoop dat iets zal gaan zoals je graag zou willen, b.v. met ziekte en dergelijke nare dingen.

Ja zeker want hun hebben meegemaakt.!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100