Spreek je de ch in het woord "architect" uit als ch in het woord archeoloog of als de sh in het engels?

ik hoor verschillende uitspraken en ik wil graag de correcte weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als architect zijnde hoor ik het meeste: arKitect. Het eerste gedeelte komt uit het Latijn: arc [ark], wat zoveel betekent als "boog", vergelijk ook: ark van Noach (boogvormige boot), architraaf, etc. Archeoloog komt van het griekse woord: arch/khaios, wat zoiets betekent als: oud(heid). Hoe de 2 woorden in origine zijn uitgesproken, zullen we nooit weten. Echter het is een feit dat de woorden uit 2 verschillende oorsprongen komt. Overigens wordt het woord archelogolist ook in het Engels uitgesproken als: ar[K]e -o-lo -gist. dus: "K"

In deze link staat dat het beide mogenlijk is: http://www.woorden-boek.nl/woord/architect

beide is mogelijk. ligt eraan wat je zelf 'fijner' vind om uit te spreken. ik kom uit limburg en heb een erge zachte g dus als ik het met de g klank uit ga spreken weet je bijna niet wat ik zeg haha. Iedereen spreekt het anders uit, :)

De juiste uitspraak is met de sh als in het Engels, chi wordt zoals ("zij" in het Engels) "she", dus "arshetekt".

Dat verschilt per persoon en hangt ook af van de streek waarin jij woonde toen je de term leerde kennen. Degenen die het woord zien als afkomstig uit het Frans die spreken het 'palataal' uit, maar zij die het als Nederlands woord beschouwen doen dat 'gutturaal'. Gutturaal betekent: met keelklank, dus in dit geval met een hoorbare g. Palataal betekent: spraakklank die gevormd wordt door de tong tegen het harde verhemelte te houden. Dus in dit geval met een sj-klank. Belgen en Zuid-Nederlanders zullen eerder de sj-klank gebruiken dan Noord-Nederlanders, die het als argietekt uitspreken. Beide uitspraken zijn feitelijk correct.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100