druk of duw je een rolstoel? of kan het allebei?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Drukken, duwen, stoten....het zijn allemaal synoniemen van elkaar en taalkundig allemaal juist. De betekenis is ook gelijk; een voorwerp of lichaam met geweld van zijn plaats proberen te verwijderen. Gevoelsmatig ligt het echter wel anders welke invulling je eraan geeft. Het duwen kost minder kracht en heeft niet zo'n korte uitwerking dan stoten. Iemand opzij stoten gaat vaak met een korte krachige beweging. Drukken heeft voor het gevoel ook een krachtige, aanhoudende werking. "Dit dak drukt te veel op de muren", in die zin is het langer dan 'op een knopje drukken". Hel ligt dus aan de context waarin het geschreven staat. Overdrachtelijk kan drukken ook iets anders betekenen. Zo kan er iets het gemoed bezwaren en kan bijv. een geheim op jou drukken. Ik woon in de randstad en hier duw je in de volksmond een rolstoel. Een ander gedeelte van het land kan er voor hebben gekozen om drukken te zeggen, het ligt dan aan de volksmond wat over het algemeen gezegd wordt. Feitelijk kan en mag het taalkundig gezien allebei.

je duwt een rolstoel, als je hem zou drukken dan drukte je hem in elkaar. duwen is iets in voorwaardse richting verplaatsen. drukken is wanneer het voorwerp stil blijft staan en je daar een handeling mee doet. dus een doos in elkaar drukken en een rolstoel duwen

In sommige delen van het land zeggen ze in plaats van "duwen" dus "drukken". Dus het kan allebei :-)

In het oosten van het land druk je hem. In ABN duw je hem. Toegevoegd na 51 minuten: Ik was in het begin elke keer in de war toen een kennis van mij, uit het oosten van het land, het had over haar DRUKrolstoel. Ik moet dan aan een postoel denken. Maar ze bedoelde gewoon een DUWrolstoel. In twente is het dus heel normaal om het over 'drukken' te hebben, maar voor de rest van Nederland klinkt het heel raar.

Drukken betekent onder andere: zwaar duwen. Als een persoon met behoorlijk gewicht in een rolstoel met slappe banden verplaatst wordt, dan zou je dat drukken kunnen noemen. Want dat is echt zwaar werk. Maar zijn de banden gewoon stevig opgepompt, dan is het duwen want dan krijg je het zelfs met één arm voor elkaar.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/drukken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100