Waarom ben je "blauw" als je dronken bent?

Er wordt vaak gezegt "Die is zo blauw als een konijn" als iemand dronken is.
Waar komt dat gezegde vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Check even de bron hieronder. Het woord kachel wordt ook wel eens gebruikt als aanduiding voor iemand die dronken is. De oorsprong van het woord kachel is onbekend, maar dat kachel (in het Hebreeuws kachol) blauw betekent is wel bekend. Wellicht dat het een afgeleide daar weer van is

Misschien heeft 't met de Blauwe Knoop te maken. Hieronder een paar uitdrukkingen van diverse gradaties van dronkenschap: aangeschoten, alla-syndroom, appa, beschonken, bezopen, BLAUW, boven zijn theewater, buis, droeloe, droengoe, ff-syndroom,haje-knaje, helemaal de weg kwijt, in de lorem, in de olie, groen, hagele, in kennelijke staat, kaal. kachel, knaatje, ladder(zat), lam, lazerus, muf meulle zijn, onder invloed, panja, pottendarm, scheef gaan, sjikke, smoor, starnakel, straalbezopen, stuk in zijn kraag, te diep in het glaasje gekeken hebben, teut, tipsy, toeter, van het padje af zijn........ Proost!

Iemand die verslaafd is aan acohol en deze dagelijks nuttigt, krijgt op den duur letterlijk een blauwe neus. En met een blauwe neus word je dus al gauw blauw genoemd.

Van de blauwe knoop zijn wil zeggen dat iemand een geheelonthouder is en op principiële gronden geen alcohol gebruikt. De geheelonthouders gaven in de 19e eeuw hun overtuiging aan door een blauwe knoop op hun jas te naaien.

Bronnen:
wiki

Dit komt van blauwsel. Zo werd spiritus in de volksmond genoemd. Spiritus werd vroeger ook wel gedronken om op een goedkope manier dronken te worden. Om dit tegen te gaan, werd er een giftige alcohol aan spiritus toegevoegd.

Bronnen:
Van Dale - Groot etymologisch woordenboek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100