Moet 'worden' in deze zin in meervoud of enkelvoud? 'Voornamelijk de motivering en de wijze van deze motivering worden/wordt onder de loep genomen.'

En waarom? Ik worstel hier regelmatig mee merk ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je noemt twee dingen: de motivering én de wijze van. Dat zijn twee dingen, en dan gebruik je meervoud: worden. Deze vraag is al correct beantwoord door mijn voorganger, maar ik wil er nog iets aan toevoegen, namelijk dat 'wijze van motivering' eigenlijk geen correct Nederlands is. Als je het hebt over 'de wijze waarop', dan volgt er altijd een heel werkwoord en niet een zelfstandig naamwoord. Het gaat namelijk om de manier waarop iemand iets doet of de manier waarop iets functioneert. In jouw voorbeeld zou er dan dus moeten staan: "...en de wijze van MOTIVEREN". Je kan de zin ook even helemaal omgooien en dan krijg je: "De motivering en de wijze waarop deze wordt geformuleerd (gebracht / gerapporteerd / beschreven enz.) worden allebei onder de loep genomen".

Worden, het woord en geeft aan dat er meerdere dingen onder de loep WORDEN genomen.

"wordt" het is maar 1 motivering "en de wijze van deze motivering" is een toevoeging Toegevoegd na 58 minuten: hier is "voornamelijk" bepalend. Je zou ook kunnen lezen: "De motivering en MET NAME de wijze van de motivering", dan is het echt een toevoeging. En dat staat er: kijk maar naar het gebruik van "deze" Het was anders geweest als er 2 gelijkwaardige znw hadden gestaan: "Voornamelijk de motivering en de uitvoering wordEN onder de loep genomen." Maar dat staat er niet!

het gaat hier om twee dingen, nl de motivering, en de wijze van deze motivering, dus het meervoud "worden" is op z'n plaats.

Omdat de klemtoon op het woordje én ligt dan heeft het meervoud de voorkeur. Voornamelijk de motivering EN de wijze van motivering worden (beiden) onder de loep genomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100