Is het waar dat het spreekwoord 'Hoge bomen vangen veel wind' klopt?

Klopt dit spreekwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is als metafoor bedoeld. De hoge bomen zijn in dit geval de hoger geplaatsten (directeuren, burgemeesters, notarissen, voetbaltrainers in de eredivisie, enzovoort), als er iets mis gaat zijn zij degenen die verantwoordelijk zijn en als eerste er uitvliegen of de meeste kritiek krijgen. Er was ook een tv programma dat heette "Hoge Bomen", dat was een docu over kopstukken. Toegevoegd na 6 minuten: Dus ja, hoge bomen vangen veel wind.

In alle spreekwoorden zit wel een kern van waarheid, en ja hoge bomen, vooral als ze op een open veld staan, hebben veel te verduren van de wind

Zeker! Hoge bomen zullen als eerste bij heftige stormen dwars over de weg komen te liggen! Óók hooggeplaatste figuren trouwens, vandaar het spreekwoord....

Je vraagt je af of dat tegenwoordig nog klopt? Ik denk het niet, want die 'Hoge Bomen' hebben jurische adviseurs, en die zorgen ervoor dat die 'Hoge Bomen' óók bij wanprestatie kunnen wegkomen met een mooie bonus. Dus van te voren al juridisch dichtgetimmerd. Nee, ze vangen geen 'wind' meer. Helaas. Toegevoegd na 2 uur: De betekenis van dit spreekwoord, volgens Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen, van K. ter Laan, is: wie een voorname betrekking bekleedt, is vaak het voorwerp van afgunst en nijd en staat bloot aan veroordeling van zijn daden.

Je zou "hoge bomen" ook als metafoor kunnen zien als de mensen die als eerste een mening verkondigen. Daar is lef voor nodig, omdat diegene veel weerstand ontvangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100