Is 'een openstaande vacature' een tautologie? Want een vacature gaat altijd over een job die open staat, anders zou het geen vacature zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je geeft het antwoord zelf. Het is een tautologie. Zoals een oude grijsaard, een klein autootje.

Het is geen tautologie, hoewel je het inderdaad zou verwachten. Bij vacatures wordt onderscheid gemaakt tussen: ontstane, openstaande en vervulde vacatures.

Bronnen:
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/begr...

Klopt, je geeft het antwoord eigenlijk zelf al. Een openstaande vacature is een tautologie. Een vacature betekent gewoon dat er een functie beschikbaar is. De functie is nog open; men kan solliciteren. Zodra de vacature is ingevuld doordat er iemand voor de betreffende functie is aangenomen, betreft het geen vacature meer: de vacature is verdwenen, de mogelijkheid om te solliciteren is voorbij. De vacature is gesloten.

Niet waar. Een vacature is niet altijd een openstaande job of betrekking. Een vacature is: A] Een opengevallen arbeidsplaats. Meestal, maar niet perse: Een arbeidsplaats waarvoor, binnen of buiten een onderneming of instelling, personeel wordt gezocht dat onmiddellijk of zo spoedig mogelijk geplaatst kan worden. Dan spreek je van een openstaande vacature: 1) er is een plek. 2) er wordt gezocht naar vervulling. Vacature is ook: B] Niet vervulde betrekking. Wij hadden bij het ministerie heel veel vacatures. Maar dat waren zeker geen openstaande vacatures. Dat waren weggevallen arbeidsplaatsen die niet opgevuld mochten worden. Toegevoegd na 2 minuten: Er moet dus onderscheid gemaakt worden tussen " hoe het meestal in de praktijk gaat" en de taalkundige uitleg.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/Vacature

Even wat toelichten: we hebben het hier over een pleonasme. Voorbeeld hiervan is witte sneeuw of omhoog stijgen. Een tautologie is het dubbel uitdrukken van hetzelfde: dubbel en dwars. Een vacature is een functieaanbod. Wanneer de beslissing voor een persoon is genomen, is de vacature vervuld. Het blijft nog steeds een vacature tot deze officieel wordt ingetrokken.

Eerst eens het verschil tussen 'tautologie' en 'pleonasme''; Er is sprake van een pleonasme als we met het ene woord nog eens zeggen wat in een ander woord in de zin al opgesloten ligt. Bij tautologie wordt het hele begrip twee keer uitgedrukt, bij pleonasme wordt slechts een deel van de begripsinhoud herhaald. Pleonasme is bijv. Een witte schimmel, een ronde cirkel, bevroren ijs. Tautologie houdt in dat je binnen een zin twee keer hetzelfde zegt door middel van verschillende woorden. Je kunt het zien als een overbodige herhaling. Tautologie is bijv. Wie heeft het RECHT dat te MOGEN zeggen? Als je het 'recht' hebt, dan 'mag' het bij voorbaat, dus is 'mogen'overbodig. Wij zijn GENOODZAAKT u te MOETEN ontslaan.Als je 'genoodzaakt' bent , 'moet' je automatisch. Een tautologie wordt ook vaak gebruikt om iets te benadrukken; Hoe je het ook wendt of keert. Het is geheel en al te wijten aan... We moeten paal en perk stellen aan... Soms kom je het tegen in één woord; brokstuk, doeleinde. Voor mijn gevoel is 'openstaande vacature' geen tautologie. Het woord openstaande is in dit geval een bijvoegelijk naamwoord omdat het iets zegt over de vacature. Een vacature is namelijk niet altijd openstaand en kan ook gesloten zijn, of wegbezuinigd of in behandeling of.... het is dus geen synoniem of overbodige herhaling. Strikt genomen, als je alleen het zinnetje zou moeten bepalen, zie ik het eerder als pleonasme omdat in het zinnetje twee woorden staan die in dit geval hetzelfde zijn nl. 'openstaande' en 'vacature'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100