Is dit goed Nederlands: "Er wordt/werd laten zien dat..."?

Toegevoegd na 24 minuten:
Weet iemand het toevallig zeker? Ik zie hieronder verschillende antwoorden :P Ik had deze zin in een verslag geschreven en mijn werkgroepdocent heeft erbij geschreven dat dit geen Nederlands is. In mijn oren klinkt het niet echt als 'fout', misschien geen mooie zin, maar niet echt fout??? Ook als ik op google "er wordt laten zien" invul, kom ik uit op meer dan 22000 resultaten. Was verder niet van plan om er wat over te zeggen tegen mijn docent hoor, was alleen benieuwd of het echt niet klopte.

Weet jij het antwoord?

/2500

ja, tuurlijk ;) soms klinkt het niet echt en dan twijfel je.. maar dit is mooi nederlands ;) -james

Prima Nederlands.

Hier is te zien dat.. Tijdens de presentatie werd aangetoond dat ... zoiets is misschien iets mooier.

Nee dat is geen goed Nederlands. Dat "laten zien" moet je veranderen in "getoond". Er wordt/werd getoond....." Of je moet zeggen "Men zal laten zien...."

Het is correct, grammaticaal, maar door de stapeling van werkwoorden vermijden we dergelijke constructies liever. In dit geval spreek je liever van : Er wordt/werd getoond dat..... Maar fout is het niet. Alleen wat ongelukkig .

Dit zal men niet gauw zeggen, het klinkt onnatuurlijk. Liever zegt men; men liet zien, er werd gedemonstreerd of zelfs er werd geshowd of zoals al vermeld, er werd getoond.

Het is onjuist. De combinatie van 'er' en 'laten zien' klopt niet. Dat komt, omdat 'er' nooit iets kan laten zien. Bij 'laten zien' is een onderwerp nodig, en 'er' is geen onderwerp, al kan het naar iets verwijzen. 'er' kan wel wel iets aantonen: Er wordt aangetoond dat... Er werd onderzocht of.... 'laten zien' kan in combinatie met een onderwerp gebruikt worden: Piet laat zien dat ..... De onderzoeken laten zien dat....

sorry, incorrect nederlans. "er laten zien" is (nog..) incorrect. "er werd getoond"

Nee, absoluut geen goed Nederlands. Er wordt getoond/er werd getoond, moet het zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100