Waar slaat het woord 'toeverlaat 'op in de uitdrukking; 'elkaars steun en toeverlaat zijn?'

Ik schreef dit vanmiddag in een kaart en vond het opeens een vreemd woord.Ik weet natuurlijk wel wat de uitdrukking betekend,maar het woord 'toeverlaat' vind ik een vreemd woord.Waar komt het vandaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een persoon op wie je je verlaten kunt, is een persoon die je kunt vertrouwen, op wie te kunt rekenen. (zich verlaten = vertrouwen stellen in of op (bron 2)) 'Toe' was in het Middelnederlands een aanduiding van richting (bron 1). Een toeverlaat is dus een persoon waar je altijd naar toe kunt gaan en die er voor jou zal zijn.

Bronnen:
Van Dale - Groot etymologisch woordenboek
Van Dale - Groot woordenboek van de...

Toeverlaat is veiligheid... Toegevoegd na 36 seconden: Dus dat waarop je kunt vertrouwen...

In het woord 'toeverlaat' laat zich het vertrouwen verklaren, als waarbij men zich en zijn belangen als het ware aan iemand overlaat.

Bronnen:
Taalkundig magazijn Volume 2 Door Arie de Jager

houvast , redding, steun zijn synoniemen. Toegevoegd na 1 uur: Misschien komt het van "toevlucht", asiel, schuilplaats, want vroeger was een verlaat een kamer, een ruimte en als je ernaartoe ging was het je toeverlaat. Dit is toen een soort rechterhand geworden-een persoon waarop men rekenen kan. Zo kan ik het beredeneren, maar weet niet of het zo is.

Je kunt je op iemand toe verlaten dwz dat je hem kunt vertrouwen, bescherming of hulp van hem kunt krijgen. De oorsprong weet ik ook niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100