wat zijn voornaamwoorden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Taaluniversum" legt dit op een duidelijke manier uit (compleet met voorbeeden bij de categoriën). Een voornaamwoord is in het algemeen een woord dat naar een zelfstandigheid (iets of iemand) verwijst, bijv. dat of zij. Daarmee onderscheidt het zich bijv. van een zelfstandig naamwoord, dat zo'n zelfstandigheid (bijv. boek, vrouw of Lia) noemt. Zo kan men met het voornaamwoord dat naar een boek verwijzen zonder dat voorwerp zelf te noemen en met het voornaamwoord zij naar een vrouw of naar Lia zonder de bedoelde persoon zelf te noemen. Voornaamwoorden worden traditioneel in de volgende categorieën: (1) aanwijzend voornaamwoord, bijv.: die, dat, deze, diegene; (2) betrekkelijk voornaamwoord, bijv.: dat in het boek dat daar ligt, die of welke in de man die/welke daar staat; (3) bezittelijk voornaamwoord, bijv.: mijn, onze; (4) onbepaald voornaamwoord, bijv.: ieder, alles, iets, iemand; (5) persoonlijk voornaamwoord, bijv.: ik, zij, hem, hun; (6) uitroepend voornaamwoord, bijv.: wat in wat een geluk! of wat mooi!; (7) vragend voornaamwoord, bijv.: welk, wie; (8) wederkerend voornaamwoord, bijv.: zich, me(zelf); (9) wederkerig voornaamwoord, bijv.: elkaar.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/popup.php?id=98

Een voornaamwoord (of pronomen) is een lexicale categorie die verwijst naar iets anders. Het woord of de woordgroep waarnaar verwezen wordt, heeft een bepaalde zelfstandigheid (in de meeste gevallen gaat het om een zelfstandig naamwoord). Het verwijzende woord is niet zelfstandig maar betrekkelijk. Determinatoren en anaforen zijn de meest voorkomende voorbeelden. In het Nederlands kan een aantal verschillende voornaamwoorden worden onderscheiden: persoonlijke, bezittelijke, aanwijzende enz. Binnen deze groepen zijn er verschillen op basis van o.a. geslacht, naamval en getal. In andere (vooral niet-Indo-Europese) talen zijn er soms veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld aparte woorden of gebonden morfemen voor 'wij met zijn tweeën', 'wij met drie of meer'; 'wij inclusief de aangesprokene' en 'wij exclusief de aangesprokene'. Men onderscheidt naar gelang de grammaticale functie de volgende voornaamwoorden: * aanwijzend voornaamwoord * betrekkelijk voornaamwoord * bezittelijk voornaamwoord * onbepaald voornaamwoord * persoonlijk voornaamwoord * uitroepend voornaamwoord * vragend voornaamwoord * wederkerend voornaamwoord * wederkerig voornaamwoord

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Voornaamwoord

Ha, die Pimstyle; Woorden als: ik, me mijn, jij, je, jouw, hij, hem, zijn, etc. etc.

Een voornaamwoord vervangt een zelfstandig naamwoord. In plaats van 'mijn huis is blauw', kan ik ook zeggen 'het is blauw'. Het persoonlijk voornaamwoord 'het' vervangt 'mijn huis'. Als je er meer over wilt lezen, probeer dan een van de weblinks hierboven.

Bronnen:
http://www.dutchgrammar.com/nl/?n=Pronouns.01

In het algemeen zijn voornaamwoorden. Woorden die je ergens voor zet. Die extra info geven aan het daaropvolgende woord. Hierin kan onderscheid gemaakt worden in 9 categoriën. Maar dat hebben anderen voor mij al beschreven in hun antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100