Wat wordt letterlijk bedoeld met 'op sterven na dood'?

Ik snap wat deze uitdrukking figuurlijk zegt. Maar wat wil het letterlijk zeggen? Hoe kan iets op sterven ná dood zijn? Als het dood is, is het al gestorven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vergelijk het met een zin als: alle renners waren op tijd binnen, op twee na. Dat betekent dus niet dat alle renners op tijd binnen zijn gekomen, maar wel bijna allemaal. Het enige dat nog ontbreekt, dat zijn die twee die niet waren binnen gekomen. Iemand die op sterven na dood is, is bijna dood, het enige dat nog ontbreekt om helemaal dood te zijn, dat is het sterven.

Hersendood betekent dat. De ademhaling functioneert, en er is nog een bloedsomloop, maar verder is de persoon een kasplantje. Zodra het hart ermee stopt is het helemaal afgelopen.

Dat diegene op sterven ligt. Er wordt niet bedoeld 'sterven nadat hij dood is gegaan' maar 'op ... Na'; alleen dat moet nog gebeuren, dan is diegene dood. De persoon zal dus bijna doodgaan, als ie op sterven na dood is.

Met "op sterven na" wordt letterlijk bedoeld "naast het sterven". Hij ligt op sterven na dood --> Hij is naast het sterven, dood.

'Na' heeft meerdere betekenissen en wordt hier gebruikt in de zin van 'behalve', 'alleen nog maar'. De uitdrukking wordt gebruikt om aan te duiden dat iemand of iets zo goed als overleden, eigenlijk niet meer levensvatbaar is.

"Na" is hier een beetje als in "een na laatste"; dat is ook de voorlaatste. Het enige wat deze persoon nog hoeft te doen om dood te zijn is het sterven. = Op sterven na dood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100