Met een boormachine boor je, met schroefmachine schroef je, met een strijkijzer strijk je. Maar waarom noem je het knippen als je een schaar gebruikt?

Er zijn natuurlijk nog meer voorbeelden, maar deze schoot me te binnen. Graag een nuttige reactie, dank u.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een schaar is een apparaat op zich, het is een apparaat dat een scha(a)rnierende beweging maakt. Men heeft dan ook voor verschillende doeleinde een apart apparaat nodig, voor bijvoorbeeld voor stof een stofschaar, in de keuken wordt vaak gebruik gemaakt van een vis- en een vleesschaar, in de bouw hebben ze de betonschaar. Gaan we kijken in de industrie zien we toch ook machines die knip werk verrichten zowel in de textiel- als de metaalindustrie wordt gebruik gemaakt van knipmachines.

De voorbeelden die je noemt zijn samengestelde woorden. Die woorden zijn later pas bedacht; er was al een (hand)boor en pas later kwam de boormachine, je kon al met hand iets gladstrijken, maar met een strijkijzer gaat het wel beter. Soms valt het werkwoord samen met het gereedschap; boor - boren, zaag - zagen, maar vaak ook niet; mes - snijden, beitel - steken, naald - naaien (of breien). Zoals zo vaak zit er niet zo veel logica in taal.

Boormachine, schroefmachine en strijkijzer zijn woorden die iets zeggen over wat je met het instrument kunt doen, over het gebruik en het nut dus. Schaar zegt iets over de constructie (twee messen die scharen) niet over het gebruik of nut.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100