Wat is "schaking"? Zit Van Dale ernaast?

Volgens mijn driedelige Van Dale is schaking "het wegvoeren tegen haar wil er verborgen houden van een vrouw".

Volgens mij is het verschil tussen schaking en ontvoering nou juist dat bij schaking de vrouw/minnares er wél mee instemt dat ze wordt weggevoerd. Bijvoorbeeld omdat haar ouders niet instemmen met een huwelijk met de "schaker".

Wie zit er nu naast?

Toegevoegd na 1 minuut:
typefoutje: "het wegvoeren tegen haar wil eN verborgen houden van een vrouw".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Schaking is volgens Art. 281 uit het Wetboek van Strafrecht: een minderjarige vrouw zonder de wil van haar ouders of opvoeders - maar met haar toestemming - wegvoeren, met het oogmerk om zich haar bezit in of buiten echt te verzekeren. Als in de Van Dale staat dat het tégen haar wil zou zijn, dan is hier inderdaad een foutje gemaakt.

Bronnen:
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr.html

Hier zit het VanDale er inderdaad toch echt naast volgens mij. Schaking is de ontvoering van een minderjarige vrouw met haar toestemming maar niet met die van haar opvoeders.

Ik zou eerder zeggen onvolledig, als je de wiki mag geloven iig. : Daarbij kan het gaan om een minderjarige vrouw die vrijwillig, maar tegen de zin van van haar ouders of voogden wordt meegevoerd. Het kan ook gaan om een ontvoering van een bruid met list, geweld of bedreiging. Ik weet niet hoeveel tekst er per woord gebruikt wordt per in de Van Dale maar ik kan me voorstellen dat dat de reden is waarom er niet meer mogelijkheden van wat schaking kan zijn uitgelegd wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100