Wie bepaalt eigenlijk de spelling in de Nederlandse taal?

En hoe komen ze tot hun besluitvorming, is dat na te lezen? Soms snap ik niks van de veranderingen in taal het lijkt allemaal zo random.

Toegevoegd na 25 minuten:
Nog even een bonusvraag, waar kan ik de laatste veranderingen in de taal vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Taalunie (van Nederland, België en Suriname) stelt de spelling vast. Op hun website (zie bron) kun je er alles over lezen. Toegevoegd na 1 minuut: Iets over hun werkwijze: "Het Algemeen Secretariaat van de Taalunie bereidt het beleid voor en voert dit uit. Het werkt daarvoor samen met deskundigen en commissies uit het 'veld'. Deze commissies en platforms hebben een belangrijke signalerende en adviserende rol. Het Comité van Ministers van de Taalunie legt het beleid vast in vijfjarenplannen (pdf) en werkt het uit in jaarlijkse actieplannen. De Interparlementaire Commissie, samengesteld uit Nederlandse en Vlaamse volksvertegenwoordigers, ziet toe op het beleid. De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, bestaande uit deskundigen en prominente taalgebruikers, adviseert de beleidsvoerders."

Bronnen:
http://taalunieversum.org/taalunie/

Er zijn mensen die Nederlands hebben gestudeerd, en bij de Taalunie de taal gaan "verbeteren". Zeker voor de oudere generaties lastig, want die zijn vaak in een klap niet meer zeker...

De Nederlandse Taalunie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Taalunie En geen idee hoe ze tot hun besluitvorming komen, ik denk dat ze de officiële taal aanpassen zodra een woord zo is ingeburgerd dat de fout amper/niet meer wordt herkend (groter als, in 50 jaar, bah!) Toegevoegd na 53 seconden: in 50 jaar moet zijn over 50 jaar...

Dat wordt tegenwoordig gedaan door de Nederlandse Taalunie De Spellingwet geeft aan het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie de bevoegdheid per ministerieel besluit de spelling van het Nederlands vast te leggen. Bovendien schrijft de wet voor dat deze spelling moet worden gevolgd "bij de overheidsorganen, bij de uit de openbare kas bekostigde onderwijsinstellingen, alsook bij de examens waarvoor wettelijke voorschriften zijn vastgesteld." Dit comité stemde in de week van 20 juni 2011 in met de samenstelling van de Commissie Spelling van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren die de actualisering van 2015 gaat voorbereiden. De commissie bestaat uit Anna Bosman van de Radboud Universiteit Nijmegen, Dirk Caluwé van de dienst Taaladvies van de Vlaamse overheid, Dominiek Sandra van de Universiteit Antwerpen en Tanneke Schoonheim van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie Leiden. Voor de aanvulling met Nederlandse woorden uit Suriname wordt samengewerkt met de Werkgroep Spelling Suriname.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_spelling
http://taalunieversum.org/taalunie/taaluni...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100