Ik hoor steeds vaker "Wat zeg je?" ipv "Wat zei je?" Sinds wanneer is dit?

Ik erger me er een beetje aan, want "wat zei je" is toch het meest correct Nederlands want in verleden tijd. De woorden die je niet verstond zijn uitgesproken (gezegd) op het moment dat je vraagt "wat zeg/zei je?"

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Technisch heb je helemaal gelijk. Taal is echter niet iets dat uitsluitend door technici of taalpuristen wordt bedreven, taal wordt ook gebruikt door de alledaagse mens, van elk niveau. En taal leeft, zoals je zelf ook al opmerkt: je hoort steeds vaker... Omdat taal leeft, zijn er veranderingen. Veranderingen die niet altijd correct zijn volgens de gebruiken, maar die wel feitelijk hun plaats krijgen in de levende taal van vandaag en morgen. Daar zullen we aan moeten wennen. De vraag 'wat zeg je' suggereert alleen dat je het hele gesprek dat je nu hebt met een ander in de tegenwoordige tijd plaatst. Ook al is de vorige zin een aantal seconden geleden, dan nog beschouw je dat als het heden. Die suggestie is een stijlfiguur, die gewoon kan en mag worden toegepast. Toegevoegd na 8 minuten: bijna vergeten je vraag te beantwoorden: Sinds wanneer dit is... dat is niet te beantwoorden. Het is een manier van doen die zo af en toe opkomt in bepaalde kringen, en ook weer wegzakt. Ik heb het dik 40 jaar geleden ook regelmatig gehoord, alleen toen was het in de versie 'wat zegt u'.

Misschien is het een afkorting van : Wat zeg je me daar?, waarbij "daar"naar een tijdstip in het verleden wijst. Heb de uitdrukking al mijn hele leven gehoord

Raar, ik ken "wat zei je" alleen in een dialect (het Zeeuwse), waarin het woordje "zei" onvoltooid tegenwoordig wordt bedoeld. Verder ken ik 60 levensjaren lang overal in Nederland gewoond hebbende, alleen de vorm "wat zeg je", en denk dat dit de oudste vorm is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100