Hoe spreek je een woord zoals boeken/schriften uit volgens abn?

In klemtonen zou het boek-en zijn en schrift-en, maar zo spreek je het toch niet uit ofwel dan?
Wel spreek je een woord veranderingen als verandering-en uit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het enkelvoud is boek. Het meervoud is boeken. Je legt ietsje de nadruk op het eerste gedeelte. Want dat is het belangrijkste. De meervoudsuitgang -en komt er meteen achteraan, maar krijgt geen nadruk. Hetzelfde geldt voor schrift. Schriften. Verandering heeft meer lettergrepen. ver-an-de-ring. Hier valt de klemtoom ietsje op de tweede lettergreep: an. Daar geldt hetzelfde voor de meervoudsuitgang -en. Die komt er direct achteraan en krijgt geen nadruk.

Met het uitspreken van woorden kun je het beste de lettergrepen gebruiken. Boeken spreek je dan uit als: Boe-ken, en schriften als: Schri-ften. Verandering is dan idd: Ver-an-der-ing-en.

Boeken in lettergrepen moet gewoon zijn boe-ken schriften in lettergrepen moet zijn schrif-ten Veranderingen in lettergrepen moet zijn ver-an-de-rin-gen Waar jij het over hebt zijn dus de lettergrepen, en ook de plaats van het afbreekstreepje als je een dergelijk woord zou afbreken in een tekst. Als je twijfelt hierover kun je onderstaande site raadplegen. Daar kun je ook alle woorden opzoeken en de manier waarop ze in lettergrepen worden opgedeeld.

Bronnen:
http://woordenlijst.org/leidraad/18/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100