Zijn er zelfstandig naamwoorden die niet verkleind kunnen worden?

Toegevoegd na 2 minuten:
Is het bijvoorbeeld mogelijk of toegestaan om een woord als 'liefde' te verkleinen? Zo ja, zijn er meer van dit soort woorden met vreemde resultaten wanneer men die verkleind? Zo nee, zijn er meer veelvoorkomende zelfstandig naamwoorden die niet verkleind kunnen worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leuke vraag. Inderdaad moeilijk te vinden. Nederlanders kunnen wel erg veel verkleinen. Zelfs als het raar klinkt, zoals geraamtetje, klinkt het niet fout. Maar woorden als lef, moed en geweld kunnen, vind ik, niet verkleind worden.

Een enormiteit laat zich maar moeilijk verkleinen.

Volgens mij bijna alle woorden die een groep vertegenwoordigen zoals groente/fruit/melk/geld. Toegevoegd na 2 minuten: Die tv-kok doet dat wel constant trouwens Robert Kraneborg.

Er zijn wel woorden die een geheel andere betekenis krijgen door ze te verkleinen. Als voorbeeld: drank (de aanduiding van alle drinkbare zaken) en drankje (dat is specifiek 1 glas). Als je dan een heel groot glas gevuld voor je hebt staan, is het geen drank geworden, het is nog steeds 'een drankje'. Dan zijn er zaken die niet groot of klein kunnen zijn, ze zijn er of ze zijn er niet. Een zwangerschap kan technisch gesproken niet een zwangerschapje worden, maar taalkundig is het wel correct. Er zijn wel mensen die zeggen dat ze een enorme honger hebben (dus dat is meer dan een gewone honger), maar een kleine honger is niet een hongertje. Daarvoor bestaat de omschrijving 'een beetje trek'.

De lijst is lang, ik noem er 2: zout & suiker.

Het woord 'rijst' kan niet worden verkleind.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100