Welke spreekwoorden, uitdrukkingen of gezegden ken je die typisch uit de streek komen waar je woont?

Voorbeeld van bij ons: "op de klep komen"= gezellig even komen kletsen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hak stro ge-ete, hak bizzums geschete.

"WAT NE BOER NIE KENT DE VRETTE NIE" Twente

hier in Oostenrijk zegt men vaak: Ein Reiter ohne Pferd ist nur ein Mensch (afgezien van ons bezit zijn we allen gelijk)

een boer en een zoeg hebben nooit genoeg, een heer en een beer willen altijd meer. zoeg is een zeug vouwtjesvarken een beer is een mannetjesvarken. achterhoeks

Oké... Oké... Oké... Speciaal voor de Midden-Limburgers op GV... Wie het kleine niet eert. Moet sterven in Weert...

Moeten zeiken als een rietkater! (Zuidholland/Rijnmond/Voorne-Putten)

Kehij vaeke. Ik heb slaap (zeeuws)

Ik woon sinds bijna 10 jaar in Zeeuws-Vlaanderen en ben inmiddels ingeburgerd ;-). In het begin moest ik er wel aan wennen, want de volgende uitspraken begreep ik toen niet, maar gebruik ik nu zelf en moet ik voor mijn familie soms vertalen ... hahaha: Ik ga om boodschappen. Ik ga altijd boodschappen doen... Met carnaval kijken ze hier naar de stoet (optocht). En met de kermis is het hier ook altijd koers (wielrennen). Ze hebben voor vandaag mooi weer afgegeven (voorspeld). Toegevoegd na 2 minuten: Eigenlijk kom ik uit Roermond en daar begroeten mensen elkaar met de volgende woordenwisseling: 'Enne?' 'Auch enne...' Het is gevoelsmatig zoiets als: 'Hoe gaat het?' 'Goed!', maar dan op de Engelse manier zeg maar: How do you do levert ook geen antwoord op, maar een herhaling van wat er gezegd is.

De hen dee het hardste keakelt, leg vaak het kleenste ei. Verstaand kump met de joaren. Als de joaren der bint mer het verstaand nich, dan is het pas slim.

In het Twents, wanneer de gasten arriveren: Komt d'rin, dan ku'j d'roet kiekn (= kom binnen, dan kun je naar buiten kijken). Wanneer de gasten te lang blijven plakken: Kom vrouw, wie'j goat noar berre, de leu wilt noar hoes (= kom vrouw, we gaan naar bed, de gasten willen graag naar huis)

Westlands!!! Vraag: Plukkie al? Antwoord: Ja, blad van 't richoltje. Vertaling: Vraag: Heb je al een meisje? Antwoord: Nee....(niet echt) Toelichting: Pluk je al heeft te maken met de tuinbouw. Bij het richeltje begin je met plukken, dus je bent eigenlijk nog niet in het bed bezig.

Zwols: Ze emmen der iene neudig op de nachtboot -> ze hebben er eentje nodig op de nachtboot (ze zoeken iemand op de nachtboot die het dek schoon kan plassen - wordt gezegd tegen een zeikerd) Deze klinkt grof maar is erg vriendelijk bedoeld: Val dood, lèèf ie ook nog? -> val dood, leef je ook nog? (gezegde wanneer oude bekenden elkaar tegen komen).

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen. In Almelo is altijd wat te doen :) (Herman Finkers).

Hij moet 'm de klepse klapper onder de ballen vermipperen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100