Wat is een degelijke bron om iemand uit te leggen dat "havo en vwo scholieren" toch echt gespeld moet worden als "havo- en vwo-scholieren"?

Het aantal hits op Google met "havo- en vwo-scholieren" en het gegeven dat het niveauloze Hart van Nederland op haar site over "havo en vwo scholieren" rept is nog niet overtuigend genoeg voor mijn huisgenoot.

Vervolgens heb ik hem het gebruik van koppeltekens uitgelegd, maar nog steeds houdt hij stug vol dat "havo en vwo scholieren" best correct kan zijn.

Dus nu ben ik op zoek naar een betrouwbare bron die het gebruik van koppeltekens in deze gevallen duidelijk maakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier zijn enkele bronnen over koppeltekens: Merk trouwens op dat "havo" en "vwo" anders worden behandeld in de spelling. Zo schrijf je "havoscholieren", maar "vwo-scholieren". In jouw combinatie moet het beide met een koppelteken, omdat je bij "havo" het deel "scholieren" weglaat. Als je dat koppelteken niet schrijft, heb je het dus over een havo (de school dus) en over vwo-scholieren. Toegevoegd na 1 minuut: Op OnzeTaal.nl (een toonaangevende taalsite) schrijven ze het ook precies zo: http://www.onzetaal.nl/tamtam/index.php (even zoeken)

Bronnen:
http://vrttaal.net/taaldatabanken_master/s...
http://www.carrieretijger.nl/carriere/soll...

De sites onzetaal en Taaladvies zijn betrouwbare sites

Je hebt hier 2 verschillende streepjes, het eerste vervangt eigenlijk het woord 'scholieren' Het tweede is een koppelteken en dit wordt gebruikt voor of na een initiaal woord regel 6.H tv-kijker kleuren-tv IQ-test bedrijfs-pc-netwerk CD&V-voorzitter

Bronnen:
http://woordenlijst.org/leidraad/6/3/

Hoewel Widar de site al noemt heb ik voor jou toch even een toepasselijk artikel opgezocht op de site van Onze Taal: http://www.onzetaal.nl/advies/hbo-niveau.php Het is bijna hetzelfde probleem.

Ik gebruik voor dat soort taaloordelen dé schrijversbijbel: de Schrijfwijzer van Jan Renkema. In dit geval het onderdeel 'Aaneenschrijven, streepje, spatie'.

Bronnen:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken...

In mijn nederlands boek (vwo niveau) staat een hele paragraaf over het koppelteken, dus ging ik op zoek naar havo-leerling en die valt onder de categorie: samenstellingen met letters, cijfers en andere tekens en die met Sint of St. schrijven we een streepje. Dus havo- en vwo-scholieren moet inderdaad met een koppelteken, gezien het feit dat het een samenstelling is met vooraan de slechts 'letters'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100