Wat is de oorsprong van het Groningse woord "doeknekt"?

Als in "n Kou houst doeknekt in t gruinlaand"
een koe hoest met gebogen kop in de wei.

Is er een werkwoord doeknekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De oorsprong ervan is 'geduckt gehen' : wie einer der den Kopf zwischen den Schultern sitzen hat. Het komt dus uit het Duits. Behalve doeknekt is doeknekkend ook mogelijk, dus doeknekken is inderdaad een werkwoord. Het staat in het Taalkundig Magazijn dl. 2 (Gemengde bijdragen tot de kennis der Nederduitsche taal / bijeenverz. door A. de Jager): doeknekken : treurig, met het hoofd naar den grond gebogen gaan.

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=IrooAAAAYA...
http://www.dbnl.org/tekst/_tij003191301_01...

Of het ook een werkwoord is weet ik niet maar hier heb je een aantal voorbeelden: doeknekt - met gebogen hoofd doen - dronken doerak - dondersteen dokeg - mistig, nevelig dommiet - zo meteen dont - menigte dontje - een beetje ... Toegevoegd na 2 minuten: Er zijn meerdere woorden in het grunnings, maar die laten zich moeilijk vertalen in het Nederlands.

Ik denk dat je het zou kunnen vertalen met geduiknekt. Hij duikt met zijn nek naar beneden, buigt zijn kop dus. Maar ik ken de uitdrukking niet, het is dus maar een botte gok.

het is niet echt een antwoord, maar het woord douknekt doet me denken aan iets in het Fries (ik weet het alleen fonetisch te schrijven): dot dok net, wat betekent: dat doe ik niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100