'Ga eens uit, dat zal je zinnen verzetten', zegt men vaak. Maar welke 'zinnen' zijn dat dan? Wat wordt dus met 'zinnen' bedoeld?

Wat is de oorsprong van die uitdrukking?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij "je zinnen verzetten" is het woord "zinnen" afgeleid van "zintuigen". Denk aan het woord "zinnenprikkelend". In feite wordt hier dus bedoeld: je zintuigen op iets anders richten.

Je zinnen , dat zijn eigenlijk gewoon je gedachten / ideeen / dingen die je bezighouden. Je zinnen verzetten betekent zoveel als ergens anders aan gaan denken, afleiding zoeken. Zin moet je hier zien in het verband zoals zin hebben in , onzinnig, er de zin niet van inzien, gekrulde haren, gekrulde zinnen etc. Niet de zinnen van een tekst.

Met "zinnen" wordt zoiets bedoeld als je verstand, je rationele vermogen. Als in "buiten zinnen zijn", niet voor rede vatbaar. De suggestie is dat uitgaan een vorm van afleding s, waardoor iemand op andere gedachten komt, even aan iets anders denkt.

De definitie van "je zinnen verzetten"is "iets anders doen ter afleiding" Het wil dus zeggen dat je er ff lekker uit bent en aan andere dingen denkt dan de dagelijkse sleur en problemen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100