Heeft Frankrijk net als Nederland dialecten die zo verschillen dat mensen elkaar niet kunnen verstaan?

Bijvoorbeeld: een Groninger en een Limburger spreken in zo'n verschillend dialect dat ze elkaar niet meer kunnen begrijpen. Overigens; voorzover ik weet, worden Gronings en Limburgs gezien als dialecten en niet als op zich staande talen. Alleen Fries wordt erkend als andere taal dan Nederlands(?).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, in Frankrijk kent men vele dialecten. Het moderne Frans is de gecultiveerde versie van het Franceis/François, de streektaal van de Île-de-France. Dit behoort tot de Oïl-groep van de Gallo-Romaanse talen. Hoewel het standaardfrans de streektalen van Frankrijk grotendeels verdrongen heeft, onderscheidt men nog altijd een aantal meer of minder verwante zustertalen van het Frans. Het overzicht laat zich als volgt samenstellen: Een overzicht: * Gallo-Romaanse talen o Oïl-talen: + Bourgondisch + Champenois + Franc-comtois + Franceis/François met het Frans ("français") als standaardvorm + Gallo + Lotharings + Normandisch + Picardisch + Poitevin + Saintongeais + Waals o Oc-talen + Auvergnat + Gascons + Languedocien (in enge zin) + Limousijns + Provençaals + Vivaro-alpin o Arp-talen Groningen en Limburgs worden in Nederland inderdaad gezien dialect. Fries is een officiele taal.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans

het heeft enorm veel dialecten .Dat komt ook omdat het zo'n groot land is. Daardoor wonen de "bewoners " van 'n gemeenschap ver uit elkaar. In de plaats waar mijn voorouders vandaan komen spreekt men Frans , maar leest men 'n krant in het Baskisch. Het is 'n heel andere taal , de Fransen uit andere departementen verstaan er niets van. 'n paar voorbeelden van plaatsnamen: Basse-Navarre = Navaroa Beheria . Soule = Zuberoa . Het Baskische woord voor Baskisch = Euskera . Toen ik 'n Parisienne sprak aan de Riviera , zei ze dat ze de bewoners daar slecht kon verstaan. Het dialect van de Cote d' Azur is beinvloed door het Italiaans.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100