Hoe vind je het lijdend voorwerp in de zin?

Ik heb nooit gesnapt hoe je dat nou moet vinden in een zin. Ik vind dat ik dat echt wel moet weten! Daar heb ik jullie voor!

Weet jij het antwoord?

/2500

HET LIJDEND VOORWERP Je vindt het lijdend voorwerp in een zin door te vragen: wie/wat +gezegde +onderwerp? Voorbeelden Hij maakt zijn huiswerk. Wat maakt hij? antwoord: zijn huiswerk zijn huiswerk is lijdend voorwerp De jongens gooiden sneeuwballen. Wat gooiden de jongens? antwoord: sneeuwballen sneeuwballen is lijdend voorwerp Razend gooide de leraar een krijtje door de klas. Wat gooide de leraar? antwoord: een krijtje een krijtje is lijdend voorwerp Ze waarschuwden hem niet op tijd. Wie waarschuwden ze? antwoord: hem hem is lijdend voorwerp Op deze site staat uitleg + oefeningen ;) http://www.cambiumned.nl/lijdend_voorwerp.htm

Bronnen:
http://www.cambiumned.nl/lijdend_voorwerp.htm

Ik vond het altijd het gemakkelijkste te vinden door te vragen : wat WORDT er....in de zin. Wat je dan als antwoord krijgt, is het lijdend voorwerp. Als je er AAN voor kan zetten, is dat het meewerkend voorwerp (AAN wie wordt iets gegeven, gevraagd, enz)

ik kijk letterlijk wie of wat "lijdt" in een zin (of zou kunnen lijden) dus als de zin is: de man koopt een huis in spanje met een balkon dan vervang ik het werkwoord bijv door BREEKT en ik kijk wie/wat er stuk gaat: de man BREEKT een huis in spanje met een balkon Zin wordt natuurlijk wat onzinnig maar het is wel duidelijk wat breekt: het huis

Mooi om te zien dat er verschillende manieren zijn om naar zinsontleding te kijken: - de grammaticaregels volgen (wie/wat + ow + gez) - de zin analyseren (wie/wat wordt) - de betekenis onderzoeken (bijna intuitief) Als het onderwijs uit zou gaan van deze verschillende leerstijlen, dan gaan veel meer mensen het gemakkelijk en waarschijnlijk zelfs leuk vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100