Waar komt het 'se' in 'werkse' of 'eetse' vandaan in spreektaal?

Ik weet dat het spreektaal is, en je het officieel niet mag schrijven, en daarom schrijf ik het waarschijnlijk ook verkeerd. Maar: waar komt dat achtervoegsel vandaan?

Toegevoegd na 16 minuten:
Ik dacht dat mijn vraag wel duidelijk was, maar ik zal hem even verduidelijken. Ik weet wat wel er mee bedoelt wordt, maar ik wil weten waar het 'se' vandaan komt! Waarom zegt men als men wil zeggen 'eet smakelijk' 'eetse'?
Dank u zeer alvast :P

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997) wordt zo'n gebiedende wijs met ze gebruikt om de toegesprokene een goed verloop te wensen van datgene wat door het werkwoord wordt uitgedrukt." "De ANS vermeldt verder dat deze uitdrukkingen informeel zijn en voornamelijk in Nederland voorkomen, niet in Vlaanderen. Hoe dit gebruik van ze is ontstaan is niet bekend; het is niet waarschijnlijk dat dit ze ooit een lijdend voorwerp is geweest, want het staat meestal juist bij onovergankelijke werkwoorden.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/werkze.php

dan zeggen ze eet ze daarmee wordt bedoelt eet smakelijk of werk ze daarmee bedoelen ze dat het je goed gaat tijdens je werk Toegevoegd na 56 minuten: ze zeggen helemaal niet eetse ze zeggen eet ze dat is een soort van afkorting voor eet smakelijk

Se wordt eigenlijk helemaal niet gebruikt, behalve door mensen uit een bepaalde stad, die de mening zijn toegedaan, dat de rest van ons land de "provincie "is. Maar het wordt gebruikt door mensen,die een ander een prettig "wat dan ook "toewensen, zoals slaap ze, eet ze en zo verder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100