Wat wilt "Slecht geweten" nou precies zeggen als je schrikt?

Als je schrikt van iemand die eraan komt lopen bijvoorbeeld, kun je de vraag "Slecht geweten?" gesteld krijgen. Maar waarom zegt men dat? (en wat kan je erop antwoorden)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat betekent dat je iets te verbergen hebt, en bang bent dat dit ontdekt wordt. Antwoord gewoon dat je even aan het dagdromen was en ineens wakker schrok.

Dat je heel veel dingen hebt gedaan die je liever niet wou doen en dat je bang bent dat die dingen nog steeds in de verkeerde handen vallen.

het kan betekenen dat je je betrapt voelt bij iets wat je deed of dacht wat je liever voor jezelf wilt houden

In 9 van de 10 gevallen, wordt zoiets gezegd als geintje. Het beste antwoord is dan ook iets als: "Inderdaad!" of "Klopt!". Ik denk zelfs dat het vaker wordt gezegd, door de persoon die schrikt, dan de persoon die voor de schrik zorgt. De uitspraak "slecht geweten" is gewoon een vorm van zelfspot, en ook, om je een beetje een houding te geven. Want schrikken van iemand, kan ook vervelend zijn voor de persoon die je aan het schrikken maakt. Bijna niemand maakt doelbewust mensen aan het schrikken.

Dat zeggen ze om te vragen of je wat te verbergen hebt, je kunt gewoon antwoorden door te gaan lachen.. Je hoeft die vraag eigenlijk niet te beantwoorden als daar geen rede toe is .. vaak word het standaard gezegd als iemand schrikt..

Die 'iemand' krijgt de indruk dat je iets verkeerds doet, de wet overtreed, een heimelijke zonde begaat. Wie niets verkeerd doet hoeft niets te vrezen, dus schrikt niet. (Je kan antwoorden "ja, je moest eens weten, maar ik hou het geheim anders ben je medeplichtig.")

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100