waarom zeggen we 1 miljoen, maar niet 1 honderd of 1 duizend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heeft een taalkundige reden: honderd en duizend zijn bijvoegelijke naamwoorden en miljoen is een zelfstandig naamwoord. En zoals werk zegt wordt de "een" vaak als 1 uitgesproken. Bij honderd en duizend kan dat niet omdat daarvoor dus geen lidwoord staat.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/duizend

we zeggen ook niet altijd 1 miljoen maar we zeggen vaker een miljoen en veel mensen spreken die een dan uit als een 1

misschien ver gezocht maar volgens mij heeft het iets met de grootte van het getal te maken, en met het begrip dat wij van dat getal hebben. je zegt: mijn tweedehands auto kostte slechts duizend euro OF op het feestje kwamen ongeveer 100 mensen. Dat zijn allemaal haalbare en voor ons "te begrijpen" getallen. Je kunt ze "zien" bij wijze van spreke Als we het begrip miljoen gebruiken gaat het meestal niet over iets dat we echt voor ons hebben liggen of staan. De hoofdprijs is 1 miljoen euro, bij het concert waren 1 miljoen bezoekers. Hoe duizend euro eruit ziet als het op tafel ligt kunnen mensen zich voorstellen, 1 miljoen niet, mogelijk benadrukken we daarom het aantal extra vandaar die 1 ervoor.

mij lijkt het heel simpel. dat is gewoon vanuit vroeger zo bij ons in gepraat, want in sommige andere talen zeg je wel 1 honderd ofzo.

Honderd en duizend zijn telwoorden, miljoen is een zelfstandig naamwoord waar dus een lidwoord voor moet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100