Hoe komt het dat sommige taalfouten steeds meer ingeburgerd worden?

Het bekende voorbeeld is natuurlijk 'hij is groter als hij'. Dit moet natuurlijk 'groter dan' zijn, maar dit wordt steeds vaker gebruikt. Of hij is groter dan jou, waar jou natuurlijk jij moet zijn. Maar wat ik nog vaker zie is 'ik kom er gelijk aan', waar dit meteen moet zijn.

Waarschijnlijk wordt dit zelfs over een paar jaar opgenomen in het groene boekje.

Hoe komt het dat sommige taalfouten steeds meer worden gebruikt, en dan mensen ze vaak niet eens meer zien/horen?

Toegevoegd na 5 minuten:
Hier nog een, het is ingeburgerd raken, niet ingeburgerd worden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Taal leeft en blijft zich ontwikkelen. We kunnen nu vaststellen dat iets volgens bepaalde regels moet, maar als mensen massaal die regels niet volgen, kun je twee dingen doen: de regels aanpassen, of hardnekkig en zinloos aan die regels blijven vasthouden. Overigens opvallend: de voorkeur is: 'Hij is groter dan ik'. Veel mensen zeggen: 'Hij is groter als mij' en strikt genomen is dat niet eens fout. 'Hij is groter als ik' wel. Maar leg dat maar eens uit aan iemand die niet al teveel gevoel voor grammatica heeft... 'Ik besef me' wordt ook steeds vaker gehoord :-(

veel mensen nemen het van elkaar over en meestal zijn dat soort fouten makkelijker uit te spreken dan de orginele zin, dus dat het lekkerder klinkt, dit is jammer want dan gaat het orginele ABN* eraan *Algemeen beschaafd nederlands

In het laatste geval: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/322/ Toegevoegd na 1 minuut: Ik kom er gelijk aan is goed Nederlands, evenals ik kom er direct aan. Dadelijk en meteen zijn ook goed. "Beide zinnen zijn correct. Ik doe dat meteen is in elk geval standaardtaal in het hele taalgebied. Ik doe dat gelijk is standaardtaal in Nederland." Toegevoegd na 3 minuten: Groter als heeft het probleem dat het in het Nedersaksische taalgbied volstrekt normaal is, de Duitser zeggen het ook gewoon. Het heeft ook te maken met de (taal)dominantie van West Nederland. Toegevoegd na 5 minuten: Als (voorlopig) laatste wil ik nog toevoegen dat de taal zich altijd zal aanpassen aan die gebruikers het fout doen, sprekers die niets fout doen wijken namelijk niet af, dus als er iets veranderd, dan in de richting van minder onderlegde taalgebruikers. Toegevoegd na 19 minuten: Mijn van Dale (10e druk) zegt: Gelijk II 4: dadelijk, meteen: het begint gelijk weer; direct: ik kom gelijk

Het voorbeeld 'groter als', is een goed voorbeeld. Groter als 'bekt' makkelijker en sneller, daarom blijven mensen het zeggen, daarnaast is het ook zo, dat je vaak als een 'zeurkous' wordt gezien als je iemand verbeterd. Toegevoegd na 6 minuten: bv 'langer dan' wordt vaker goed gezegd.

Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Ik heb een tijdje geleden een uitgebreide vragenlijst hierover ingevuld. Er werd daarmee onderzocht in hoeverre je in je eigen omgeving en op tv e.d. bepaalde fouten tegenkomt en in hoeverre je daar aan stoort. Voorbeelden waren bijvoorbeeld voetballers op tv. Taal is altijd in ontwikkeling. We spreken en schrijven nu heel anders Nederlands dan we dit een eeuw geleden deden. Zo zal de taal ook over een eeuw weer heel anders zijn. Dat hoeft niet erg te zijn. Iets raakt ingeburgerd als heel veel mensen deze fout maken en het dus door door heel veel mensen niet meer als fout gezien wordt.

De mensen worden niet meer zo gecorrigeerd en veel mensen hebben het niet zo streng geleerd als vroeger gedaan werd. Er werd vroeger veel meer aandacht aan gegeven in het onderwijs. Tegenwoordig wordt steeds meer op de PC geschreven en iedereen heeft bij een brief schrijven wel spellingcontrole aanstaan. je hoeft er dus niet meer bij na te denken en onthoudt de gemaakte fouten ook niet meer. Als je nagaat dat op de PABO`s heel veel taalfouten gemaakt worden door de studenten die later kinderen weer taal moeten leren, is het logisch dat de spreektaal meer wordt aangehouden als de officiële Nederlandse taal zoals hij volgens het groene boekje hoort te zijn. Velen waren het dan ook niet eens met het groene boekje en daarvoor is weer het witte boekje in het leven geroepen. Er is dus niet meer een duidelijke richtlijn voor onze taal. Door alle andere culturen die inmiddels in ons land leven, ontstaan weer andere woorden en gebruik van taal. Taal is nl. dynamisch en verandert constant. Er wodt ook niet meer gecorrigeerd tijdens het spreken, want men weet het inmiddels zelf niet meer of weet niet uit te leggen waarom het bijv. -dat- en niet -wat- moet zijn, of -ik- of -mij-.

Het belangrijkste van een taal is dat de ontvanger begrijpt wat je bedoelt. Natuurlijk worden er afspraken gemaakt, maar zelf zie ik die meer als richtlijn en stoor ik me niet als er fouten gemaakt worden. Het probleem in Nederland is dat we veel mensen zijn die niet meer weten hoe het hoort. Dat is wel erg en zou via het onderwijs toch niet moeten kunnen... Taal blijft altijd in ontwikkeling en dit gebeurt zowel in klank als in schrift en soms kan dat heel snel gaan. Tot 1925 had Zuid-Afrika dezelfde spellingsregels als Nederland en België. Dat sou jy nou ook nie meer sê nie! Antwoord op jouw vraag: De taal is in ontwikkeling en burgers pakken dit sneller op dan wat periodiek wordt vastgelegd in het groene boekje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100