Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke vormen van armoedebestrijding werden gebruikt door de overheid en particulieren in de 19e eeuw.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
679

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Je had onder andere de Maatschappij van Weldadigheid ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Maatschappij_van_Weldadigheid en http://www.mvwfrederiksoord.nl/ ) die kolonies opzette (zoals de veenkoloniën) waar armen konen werken en wonen.

Ook had je de Armenwet ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Armenwet_van_1854 enhttp://www.nationaalarchief.nl/vitrine/eerste_armenwet_1854.html ) "Op basis van de armenwet kregen hulpbehoevenden die niet tot een kerkelijke gezindte behoorden in geval van 'volstrekte onvermijdelijkheid' recht op bedeling door een overheidsorgaan (in de praktijk de gemeente)."

Sommige steden pakten de sloppen aan en bouwden (iets) betere arbeiderswoningen, zie: http://www.regionaalarchiefzutphen.nl/content/view/442/58/
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
In veel steden had je de armenhuizen. Daar kon je terecht als je echt niet meer voor jezelf kon zorgen. Geen fijne plek natuurlijk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De enigen die enigszins geholpen werden, waren de weduwen en de wezen, en dit gebeurde door de kerk, dmv. woonruimte (het 'armenhuis' en het weeshuis)
Verder was het ieder voor zich, en 'God voor ons allen'...zodra je als kind in een arm, en vaak kinderrijk gezin, kon werken, gíng je werken. 'Doorleren' was er absoluut niet bij, en dit was aan het begin van de 20e eeuw niet anders, toen er leerplicht werd ingevoerd.

(Mijn oma, die rond het begin van de 20e eeuw geboren is, was er eentje van 12, en moest met 11 gaan werken als 'dienstmeisje', hoewel ze heel graag naar de middelbare school had gewild, en haar hele leven allerlei cursussen heeft gevolgd om meer te leren, zoals engels en duits...)

Door de regering werd in vroegere tijden niets gedaan voor de 'onderdanen', en er waren ook nog geen overheden zoals wij die tegenwoordig kennen. Belastingen werden vooral geheven over luxe artikelen als genotsmiddelen, maar niet over inkomsten ed.

Als de kerk in die eeuwen niet gezorgd had voor de zwaksten in onze samenleving, had niemand het gedaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Eeyy rob dat was meestal de kerk die voedsel uitdeelde. En jij bent van de nieuwste school toch? En dom dat je hiervoor je opdrachten en huiswerk online gaat zetten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding