Wie was Frans Vergonet?

François P. Vergonet is volgens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Verraders_en_provocateurs_in_de_Tweede_Wereldoorlog op 27 oktober 1943 geliquideerd. Uit de context en uit het min of meer bekende Geuzenlied dat over hem gaat, tekst staat hier: http://www.dbnl.org/tekst/sche123geuz01_01/sche123geuz01_01_0267.htm wordt me duidelijk dat het om een verrader ging, een 'vertrauensmann' waarschijnlijk.

Behalve een aantal feiten, hij was kennelijk een verrader, stierf bij een liquidatie op 38 jarige leeftijd kan ik niet zoveel vinden over deze man.

Wie was hij, wat heeft hij precies gedaan, wie heeft hem geliquideerd zijn onder meer vragen die bij me opkomen.

Aanvullende vraag: Heeft iemand: "Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog" en staat daar nog meer in over de door mij genoemde persoon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om te beginnen: In het Friese dorpje Burdaard: In het huis op Wânswerterdyk nr 2 woonde politie Westra. Westra was dirigent van het Burdaarder muziekkorps “Prijst den Heer”. Hij is door Frans Vergonet verraden als de degene die zorg droeg voor onderduik adressen. Toen Westra niet thuis werd gevonden, werden zijn vrouw, zoon en dochter gearresteerd. Westra werd gearresteerd in kamp Westerbork toen hij daar dienst had. Westra overleed 20 februari 1945 te Dachau. Verder zou hij 'Het verraad in Rinsumageest' op zijn geweten hebben: http://jadeboer.nl/BettydeBruinDl1.htm Hier een straatlied over Frans: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/KBMI01:LblMoormannW017 In dat lied wordt het einde van Frans duidelijk: Vergonet kon 't nu niet harden In de goede stad Leeuwarden En week snel naar Groningen uit, Gladde vogel, Maar een kogel Blies hem ras hier 't leven uit. 't Was een meisje om kwart voor zeven Die naar 't werk zich zou begeven En zijn zielloos lichaam vond, Frans versteven, Dood gebleven Met een vloekwoord in den mond. Vergonet is niet ontkomen 't Veemgerecht heeft wraak genomen En zijn onontwijkbaar schot Los doen branden Uit de handen Van een eerlijk patriot. En op Lekkums doodenakker Brengt het boevenpak zijn makker, Ziet de Lekkumer verstoord, Hoe de slaven, Frans begraven Daar waar geen verrader hoort, Doch dien nacht, trots groene wolven, Werd 't cadaver opgedolven En geplonst als dooden hond, Waar in 't water, Nu noch later Mof noch N.S.B.-er 't vond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100