Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heet "Roma", de Italiaanse hoofdstad zo?

(Roma, is Rome in het italiaans.)

10 maanden geleden
964
erotisi
10 maanden geleden
Van romelis en remelis mythe.
erotisi
10 maanden geleden
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Romulus_en_Remus
tinus1969
10 maanden geleden
@erotisi dit is waarschijnlijk een sprookje

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Dat stamt uit substraattalen die in Italië gesproken werden voordat het Indo-Europese Latijn in het land kwam. Van die substraattalen was het Etruskisch de belangrijkste.
De Etruskische term Ruma was de oorspronkelijke naam van de rivier de Tiber. De betekenis ervan is “wateren die de oevers uithollen”. Toen de Romeinen zich aan de oevers van die stroom vestigden en de naam ervan hoorden, deed dat vreemde woord hen denken aan het Latijnse ruma, “moederlijke borst”.

Dat deze interpretatie kan kloppen wordt bevestigd door het feit dat precies op de plaats waar Rome werd gesticht, de Tiber een bocht maakt in de vorm van een vrouwenborst, waarbij het kleine Tibereiland deed denken aan de tepel.

Het alleroudste deel van Rome, het zogenaamde “Rome van Romulus”, ontstond aan de oostelijke oever van de rivier, aan de voet van de Palatijn, en lijkt zich te hechten aan die kronkeling zoals een baby zich hecht aan de borst van zijn moeder.
(Lees meer...)
Amadea
10 maanden geleden
tinus1969
10 maanden geleden
Er zijn verschillende, soms deels overlappende theorieën. De theorie hierboven lijkt een mengsel van twee verschillende theorieën die hier worden besproken: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rome#Etymology

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding