Is het waar, dat de sinterkaaspieten van oorsprong roetveegpieten waren?

Ik heb een verhaal gehoord, dat er eerst roetveegpieten waren voordat de pieten geheel zwart gemaakt werden. Wat is daarvan waar of onwaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Beide is een beetje waar.... Er zijn meerdere lijnen in de geschiedenis die in Zwarte Piet samen komen. Oude vermeldingen van Zwarte Piet verwijzen naar: een 'kroesharige neger', Moren en een 'Boeman'. (zie bron) De eerste twee zijn natuurlijk altijd donker gekleurd geweest. Maar de Boeman heeft een andere geschiedenis: Uit de bron: "Een personage in de vorm van een zwarte man of duivelsgestalte bestond in de folklore al langer. Meestal heette hij Klaas, soms was er sprake van namen als Bullebak, Zwarte Man, Piet met de Pooten (1749).[17] Deze man was een vaak bontgeklede gestalte, voorzien van rammelende kettingen, het gezicht soms met roet zwart geschminkt of voorzien van een masker." Het is dus maar net welke lijn in de geschiedenis je volgt.

Toegevoegd op 21 november 2018 08:40: bron
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

Ja dat klopt. De eerste zwarte pieten waren een Duitse schoorsteenvegers. Zie het einde van de eerste wereldoorlog. https://www.youtube.com/watch?v=7L0xtZqnSl0 1:18:30

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100