de jagers en verzamelaars van vroeger lieten geen gescreven bronnen na. hoe heet het tijdperk er omheen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat tijdperk heet prehistorie. De wetenschappelijke en meest gangbare definitie van de prehistorie is namelijk: die periode uit de geschiedenis waarvan we geen geschreven bronnen hebben gevonden, of deze bronnen niet begrijpen. Het eindpunt van die prehistorie is dan het jaar waarin de oudst bekende én ontcijferde bron is geschreven. Dit kan echter per cultuur of gebied op aarde verschillen. Uit China of Egypte zijn bijvoorbeeld veel oudere geschreven bronnen bekend dan uit West-Europa.

Als je het hebt over de jagers en verzamelaars in Europa etc, dan is dat het paleolithicum of oude steentijd. Vergeet niet dat jagers-verzamelaars in sommige delen van de wereld tot op de dag van vandaag bestaan (bv Inuit/Eskimo's)

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paleolithicum

De tijdperken voor en na het tijdperk Jagers-verzamelaars, die jij waarschijnlijk: "de tijden er omheen" noemt zijn drie tijden van het pre-historisch tijdperk De prehistorie (men noemt het ook wel de oertijd) wordt ingedeeld in drie verschillende tijdvakken, nl: het Stenen tijdperk ook wel Steentijd genoemd, de Bronstijd en de IJzertijd. De eerste periode van de prehistorie, het Stenen Tijdperk, is weer ingedeeld in drie verschillende tijdvakken. De Oude Steentijd, de Midden Steentijd en de Nieuwe Steentijd. De Oude Steentijd begint vanaf het moment dat er nagegaan kan worden dat er mensen op aarde rondliepen. Deze mensen waren jagers of verzamelaars. http://members.home.nl/keesdebrouwer/prehistorie/10_de_steentijd.htm Zij hadden geen vaste verblijfplaats en haalden hun voedsel uit de wilde natuur. Ze jaagden op dieren of verzamelden bessen of andere eetbare planten. Mensen die op deze manier leven, noemen wij nomaden. Het einde van de prehistorie is niet gemakkelijk vast te stellen, het ligt er maar aan welke plek op de wereld je bedoelt. Er zijn nu nog volkeren, zoals sommige Indianenvolken in het Amazonegebied en traditioneel levende Aborigines in het binnenland van Australië, die nog steeds geen schrift kennen en dus in feite in de prehistorie leven. De oudste sporen van menselijke bewoning in Nederland dateren van zo'n 250.000 jaar geleden. Dus toen 'begon' de Nederlandse prehistorie. En in 12 v.Chr. trokken de Romeinen dit gebied binnen en introduceerden het schrift. Dus toen eindigde voor Nederland de prehistorie en begon de Nederlandse geschiedenis.

Bronnen:
http://members.home.nl/keesdebrouwer/prehi...
https://www.tijdvakken.nl/jagers-en-boeren/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100