Hoe noemde men de Middeleeuwen tijdens de Middeleeuwen?

De vraag klinkt misschien stom. Maar hoe noemde men de Middeleeuwen tijdens die periode? of is die term er pas later aangegeven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die periode had nog geen naam. Eeuwen krijgen pas de naam als zij voorbij zijn. De naam is ook pas ongeveer 15de eeuw bedacht. Zo is bv de periode tussen de twee wereldoorlogen pas na het einde van WII Interbellum genoemd.Een interbellum (van het Latijn inter, tussen en bellum, oorlog) is een periode tussen twee oorlogen. De tussenliggende periode had daarvoor geen naam. Toegevoegd na 12 minuten: Pas later sprak men van De Vroege, Hoge en Late Middeleeuwen. De tweede manier wordt tegenwoordig gebruikt 500 – 1000 na Christus: Tijd van de Monniken en Ridders. 1000 – 1500 na Christus: Tijd van de Steden en Staten.

De mensen uit de middeleeuwen zullen hun tijd gewoon heden hebben genoemd want een naam als middeleeuwen of eerste industriele revolutie kunnen pas onstaan als vanuit een later perspectief een kenmerkende eigenschap en geografische omgeving kunnen worden toegekend. De term middeleeuwen is dan ook alleen van toepassing op de resten van het romeinse rijk en omgeving en niet op bv china, de amerika's en de afrikaanse koninkrijken.

In de Middeleeuwen noemde men de tijd HUYDEN. In oude geschriften treft men vaak aan: "Op huyden den dertiende van den maand julij heeft...... Of "Deze boerderij is gebouwd op huyden de tiende dezer maand augustus 1529(bijv) Deze laatste zin heeft vooral verwarring gezaaid omdat men ervan uitging, dat de boerderij op huiden was gebouwd. Het is dus een complete spraakverwarring. Er is tot op heden nog nooit een boerderij gevonden, die werkelijk op huiden is gebouwd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100