Waarom is het kruis het symbool geworden van het Christendom?

Christenen gaan er van uit dat het kruis symbool staat voor het martelwerktuig waaraan hun heiland is overleden. Historisch is dit misschien niet correct, maar dat is wel hoe het ons uitgelegd wordt in de kerk. Hoe kan het dat een martelwerktuig uitgroeit tot het symbool van een religie die zegt vredelievend en vergevingsgezind te zijn? Is dit een soort omgekeerde psychologie? Zijn er meer voorbeelden van?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord is dat het kruis niet alleen vereerd wordt door kerkgangers die zeggen de Bijbel te volgen, maar ook door mensen die ver van de Bijbel afstaan en van wie de godsdienst veel ouder is dan die van ’christelijke’ kerken. Talloze religieuze naslagwerken erkennen dat het gebruik van het kruis in verschillende vormen teruggaat tot beschavingen van heel lang geleden. Het is niet precies bekend wanneer het kruis als een ’christelijk’ symbool werd overgenomen. Maar tegen het midden van de derde eeuw A.D. waren de kerken van bepaalde leerstellingen van het christelijke geloof afgeweken of hadden die verdraaid. Om het aanzien van het afvallige kerkelijke stelsel te vergroten, werden er heidenen in de kerken opgenomen die niet waren wedergeboren door geloof, en hun werd toegestaan grotendeels aan hun heidense tekens en symbolen vast te houden, met inbegrip van het kruis. Sommige schrijvers wijzen op de bewering van de zonaanbidder Constantijn dat hij in het jaar 312 op een van zijn veldtochten een visioen kreeg van een kruis dat voor de zon hing, met de spreuk „in dit teken zul je overwinnen". Later werd er een ’christelijk’ teken aangebracht op de standaarden, schilden en wapens van zijn leger . Constantijn werd zogenaamd tot het christendom bekeerd, hoewel hij pas 25 jaar later op zijn sterfbed werd gedoopt. Zijn motief werd door sommigen in twijfel getrokken. „Het leek eerder alsof hij het christendom wilde bekeren tot wat hij dacht dat zijn onderdanen hoogstwaarschijnlijk als een katholieke [algemene] religie zouden aanvaarden, dan dat hij zich tot de leer van Jezus de Nazarener bekeerde” (The Non-Christian Cross). Sinds die tijd zijn er kruisen in allerlei vormen gebruikt. Het zogenoemde antoniuskruis bijvoorbeeld „had de vorm van de hoofdletter T en is volgens sommigen ontleend aan het symbool van de god Tammuz, de letter tau”. Verder is er nog het andreaskruis, in de vorm van de letter X, en het bekende uit twee balken bestaande kruis waarvan de dwarsbalk verlaagd is. Dit type, het Latijnse kruis, wordt ten onrechte „traditioneel bezien als het soort kruis waaraan onze Heer gestorven is” (The Illustrated Bible Dictionary).

Jezus stierf aan het kruis voor 'onze' zonden waardoor we, als we beleiden dat we in hem geloven na onze dood naar de hemel kunnen omdat onze zonden al vergeven zijn. Vandaar dus dat kruis. Pasen is dus het belangrijkste feest voor de christenen. Toegevoegd na 48 seconden: Het lijkt me nu dus duidelijk waarom dat kruis waaraan hij stierf symbool staat voor zijn vredelievendheid en vergevingsgezindheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100