Heeft de zwarthandel een rol gespeeld in de hevigheid van de hongerwinter?

Ik heb eens gehoord van een ex-beambte aan de Duitse grens in de 2e Wereldoorlog, dat een bepaald deel van o.m. levensmiddelen naar Duitsland moest. Meer hoefde niet. Die ambtenaar was erop uit om die meerdere goederen in Nederland te houden, en zwarthandelaren, die de goederen naar Duitsland wilden brengen, aan te houden.

Toegevoegd na 16 uur:
Ook de Duitse douane vond het goed, dat men tegen die zwarthandelaren optrad.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De hongerwinter werd niet veroorzaakt doordat de Duitsers een gedeelte van de levensmiddelen opeisten maar omdat zij de voedseltransporten naar west Nederland blokkeerden bij wijze van represaille voor het afkondigen van de spoorwegstaking. Daarover zijn de historici het wel eens. Het was dus geen kwestie van verdwijnen van aanwezig voedsel door toedoen van zwarthandelaren, maar van gebrek aan aanvoer. Zwarte handel heeft tijdens een groot deel van de bezetting bestaan en over een grote invloed daarvan op het ontstaan van de hongerwinter is nooit iets gepubliceerd. Zwarthandelaren werden na de oorlog met de nek aangekeken dus als hen zo iets te verwijten was geweest had men dat heus wel gedaan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hongerwinter#...
http://www.tweedewereldoorlog.nl/themas/da...

Het antwoord is nee. Omgekeerd was het wel het geval. Met andere woorden. De hongerwinter speelde de zwarthandel in de hand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100