Waren Neanderthalers blank?

Ik heb een beeld voor ogen dat Neanderthalers blank waren. Maar is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Neanderthalers hadden hoogstwaarschijnlijk een blanke huid en rossig haar. Dit blijkt uit Neanderthal-DNA dat is gevonden in twee botten van deze ongeveer 30.000 jaar geleden uitgestorven naaste verwant van de moderne mens. Lees meer hierover op deze site: http://www.nrc.nl/wetenschap/article1851748.ece/Neanderthaler_was_blank_met_rood_haar

Op Google plaatjes staan vele afbeeldingen van Neanderthalers. De meesten zijn blank en een enkeling gekleurd. Klik maar op de link.

Hoewel neanderthalers van oudsher op veel afbeeldingen nog getekend worden met donker haar en een getinte huid, groeit de laatste tijd het inzicht dat ze op grond van het klimaat waarin ze leefden (europa in de ijstijd, koud dus) vermoedelijk een stuk lichter of zelfs uitgesproken blank waren, met licht of rossig haar. Dit komt in dezelfde tijd als het groeiende vermoeden dat de allereerste moderne mensen ook niet zwart waren, maar dat de zwarte huidskleur een latere evolutionaire aanpassing isaan het (huidige) Afrikaanse warme klimaat. Inmiddels bevestigen DNA-onderzoeken vermoedens in die richting. Het hoort allemaal een beetje bij het loslaten van het oude idee dat de primitieve mens donker was (en vice versa),en lijkt wetenschappelijk tot nu toe behoorlijk ondersteunt te kunnen worden. Willekeurige bron /naslag: Toegevoegd na 31 seconden: Sorry, MarieJose ; ik was aan het koken tussendoor, we waren blijkbaar tegelijk aan het tikken.

Bronnen:
http://www.endandit.nl/tags/neanderthalers
http://www.nrc.nl/wetenschap/article185174...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100