Waarover regeert een Maharadja?

Ik bedoel als in:
Koning = Koninkrijk
Emir = Emiraat
Tsaar = Tsarendom
Enzovoort. Hoe heet het rijk van een Maharadja?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het Hindi-woord voor koninkrijk is "rajiya". Daarin vind je natuurlijk het woord voor koning, radja, terug. Zowel de laatste a in maha, als de laatste a in radja zijn trouwens stemloos. Maharadja spreek je dus uit als "mahradj".

Bronnen:
http://en.bab.la/dictionary/english-hindi/kingdom

De letterlijke vertaling van het woord maharadja is 'grote koning'. Hij was heerser over een klein vorstendom. Ooit bestond Rajasthan uit 22 van die kleine vorstendommen. Vroeger leefden de maharadja’s op grote voet. Ze hadden luxueuze paleizen en reden rond in grote auto’s. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 verloren de maharadja’s hun privileges en ook hun inkomstenbron. Tot de jaren zeventig kregen de vorsten nog een jaarlijkse toelage, maar de toenmalige premier Indira Ghandi schafte de toelage af. Dus moesten de maharadja’s iets nieuws verzinnen om toch geld binnen te halen. Ze stelden hun paleizen en koopmanshuizen open voor betalende gasten.

Bronnen:
http://www.rtl.nl/%28/reizen/yorintravel/%...

maharadja heerser over een (feodaal) koninkrijk in India; ook: titel van zo'n heerser Letterlijk vertaald betekent maharadja (of maharaja) 'grote koning' of 'grote heerser'. Gevonden op http://anw.inl.nl/article/maharadja Toegevoegd na 11 minuten: Het rijk waarover een maharadja regeerde werd omschreven met een eigen naam van de streek waarover hij heerste. "De maharadja van Makador" om maar iets te zeggen. Of zoals de Paus vorst is van Vaticaanstad. In het Hindi zou hij (wellicht) worden omschreven als de maharadja van Cita del Vaticano.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100