Is het einde van het Romeinse Rijk het begin van de Middeleeuwen?

Is het Romeinse Rijk ineengestort en direct overgegaan in de Middeleeuwen? Hoe lang heeft dit geduurd? Hoe kan het dat zo een technologisch hoogstaande bevolking ineens verdwijnt?

Weet jij het antwoord?

/2500

in het jaar 400 nc kwam de grote volkverhuizing. daarna verloor het romeinse rijk haar laatste beetje macht. daarna kwamen de donkere middeleeuwen.

Tussen de 4e en de 6e eeuw n.Chr. vonden er grote volksverhuizingen plaats. Deze waren er eerder ook al, maar in deze eeuwen hadden ze echt effect op het Romeinse rijk: het rijk werd aan alle kanten belaagd. In 410 werd Rome geplunderd door de Visigoten; dit wordt meestal in mijn Kunstgeschiedenis- en Geschiedeniscolleges aangegeven als het begin van de middeleeuwen. Een ander aspect dat in mijn colleges meestal in verband wordt gebracht met de overgang van het Romeinse rijk naar de middeleeuwen, is het christendom. In 311 n.Chr. werd het erkend en in 381 n.Chr. werd het tot staatsgodsdienst verheven. Het christendom veranderde simpelweg de Romeinse cultuur: er kwamen andere rituelen, andere geloofsgebouwen, andere gebruiken, etc. Het Romeinse rijk is dus niet ineens ingestort en direct overgegaan in de middeleeuwen. Hier gingen een paar eeuwen overheen. Tevens verdwijnt de technologisch hoogstaande bevolking niet ineens. De middeleeuwen zijn minder donker dan er over het algemeen wordt gedacht. Innovaties van het Romeinse rijk werden zeker wel gebruikt. Het verschil is alleen dat de 'barbaren' (de niet-Romeinse volksstammen die het Romeinse rijk belaagden) een andere cultuur en andere levensstijl hadden. Zij hadden bijvoorbeeld geen 'beton' nodig; ze trokken nog regelmatig rond, dus vaste huizen en grote bouwwerken waren niet noodzakelijk. Zie voor meer informatie de Wikipediapagina over de 'Grote Volksverhuizing'. Daar wordt al heel veel verteld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100