Waar diende de Berlijnse muur voor?

Misschien een inmiddels geen relevante vraag meer maar toch. Via die muur kon men moeilijk van oost naar west Berlijn komen. Maar kon men dat niet eenvoudig omzeilen door even om te rijden naar het noorden of zuiden en alsnog in west Berlijn komen? Wat was het nut daarvan?

Weet jij het antwoord?

/2500

De berlijnse muur zorgde ervoor dat mensen uit de DDR niet naar het westen konden overlopen/vluchten. Door de stad stond een een muur om de rest van de stad een groot hekwerk, prikkeldraad en wachttorens zoals het hele ijzeren gordijn.

In Berlijn was het een muur, maar buiten Berlijn ging die over in een groot stuk niemandsland, met aan beide kanten prikkeldraad. daartussen landmijnen en om de zoveel meter een wachtpost op een toren, die gericht schoten op mensen die illegaal de grens over probeerde te steken. Die zwaar bewaakte grens beperkte zich niet tot Duitsland. Het hele oostblok was afgezet met dat zogenaamde ijzeren gordijn. Het was zo goed als onmogelijk het zogenaamde vrije westen te bereiken. Duitsland wil nu onderzoek doen naar het totale aantal doden. Tot nu toe is alleen onderzoek gedaan naar het aantal doden bij de Berlijnse Muur, die Oost- en West-Berlijn scheidde. Daar kwamen tussen 1961 en 1989 zeker 136 mensen om het leven. Velen van hen waren Oost-Duitsers die bij een vluchtpoging werden doodgeschoten door Oost-Duitse grenswachten. Ook bij de ruim duizend kilometer lange grens van noord naar zuid waren tienduizenden Oost-Duitse militairen gestationeerd. Ze hadden een bevel om te schieten op iedereen die het IJzeren Gordijn zonder toestemming probeerde te passeren. Ook lagen er landmijnen. Schattingen over het aantal doden daar lopen op tot enkele honderden. Het doel van het nieuwe onderzoek naar het totaal aantal slachtoffers is om alle slachtoffers van het grensregime van de DDR uit de anonimiteit te halen, zegt de Duitse regering.

de berlijnse muur was onderdeel van de duitse grens die grof genomen 170km lang was, eromheenrijden ging dus niet zomaar, als je via een ander land ging had je daar ook weer grenzen die je moest doorkruisen, om daarna weer duitsland binnen te komen, bovendien had lang niet iedereeen het vervoer, vooral de mensen aan de arme kant (die juist graag naar de ander kant wouden) hadden dit niet tot hun beschikking. de muur is vooral gebouwd om die mensen binnen te houden, zodat ze niet zouden vluchtten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100