Tja, er was wel degelijk land nodig, in eerste instantie voor boeren maar later werd Almere een agglomeratie van Amsterdam, maar goed dat mag ik niet zeggen. Door het maken van het IJsselmeer waren ook de eilanden daar een stuk veiliger en niet meer afhankelijk van het wilde water van de zee. Dat was dus ook een argument.
De historie van Flevoland begint al vroeg.
Vanaf 1600 begonnen de waterbouwkundigen met begerige ogen naar de toenmalige Zuiderzee te kijken. Men wilde land terugwinnen. Wieringen, Marken, Schokland en Urk waren toen nog eilanden.
Hendric Stevin, waterbouwkundig ingenieur kwam in 1667 met het idee om de Zuiderzee te temmen. Hij wilde een dijk leggen van de kop van Noord-Holland langs de waddeneilanden naar de Groninger zeedijken. Daarmee was Stevin zijn tijd ver vooruit.
Flevoland is natuurlijk niet uit het niets ontstaan. Waar nu Flevoland is, stroomde vroeger vooral water. Met hier en daar een eilandje. zoals Wieringen. Marken. Schokland. Urk. Droog land tussen al dat nat. Op de eilanden en op het vaste land wist men: de zee geeft en de zee neemt. De schade bleef daarbij niet beperkt tot de schepen op zee. Ook het land kreeg het zwaar te verduren. Eeuwenlang had het water ons leven beheerst.
- Bronnen:
-
http://ibi.bibliotheek.nl/opgelostevragen/...
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Flevoland