Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wie heeft de arbeidswet in 1889 ingevoerd?

Toegevoegd na 4 minuten:
en wat houdt het in?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
6.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

De eerste Arbeidswet van 1889 werd ingevoerd door de rooms-katholieke Gustave Louis Marie Hubert Ruijs de Beerenbrouck. De wet verbood arbeid voor kinderen jonger dan twaalf jaar ook voor de landbouw en bevatte een aantal regels om de arbeid van kinderen jonger dan zestien jaar te beperken.

Toegevoegd na 2 minuten:
Het "ook in de landbouw" slaat op het feit dat het kinderwetje van Van Houten (1874) alleen voorzag in een verbod op werken in fabrieken en werkplaatsen door kinderen onder de 12 jaar. Door de arbeidswet van 1889 kwam daar dus het werk in de landbouw bij.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat was Gustave Louis Marie Hubert Ruijs de Beerenbrouck. Hij maakte deel uit van de parlementaire enquêtecommissie naar de toestanden in fabrieken en werkplaatsen en was als minister van Justitie in het Kabinet-Mackay verantwoordelijk voor de eerste Arbeidswet in1889.

De wet hield in dat er een arbeidsverbod was voor kinderen onder de 12 jaar. Vrouwen en kinderen onder de 16 jaar mochten maximaal elf uur per dag werken. Ook werd het verboden op zondag te werken en kwam er een arbeidsinspectie. De arbeidswet van 1889 verbood ook vrouwen die op gevaarlijke plekken werkte, zoals fabrieken en werkplaatsen, te gaan werken binnen 4 weken na de bevalling.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding