wat is het nut van het leren historisch te denken en te onderzoeken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is een bekend gezegde: Degene die de geschiedenis niet kent is gedoemd deze te herhalen.

Als je historisch leert denken, kun je geschiedenis gaan studeren en vervolgens, als je genoeg geleerde woorden en gefaalde geschiedenis geleerd hebt, politicus worden. Of je kunt onderwijskundig adviseur worden. Je kunt dan het hele land beïnvloeden zodat iedereen denkt dat het belangrijk is om historisch te leren denken, belangrijker bijvoorbeeld dan iets snappen van wiskunde of fysische geografie. Toegevoegd na 1 minuut: Met 'leren onderzoeken' kun je dit soort cirkeltjes leren herkennen en onderkennen dat het bestuderen van de geschiedenis ons wellicht een hoop zelfinzicht geeft, maar er niet toe leidt dat we echt iets LEREN van de geschiedenis. Elke generatie moet zijn eigen fouten maken.

engelse versie van gezegde: You gotta know the past, to understand the future.

Historische ervaringsfeiten zijn bij voorbeeld: "De geschiedenis herhaalt zich" en "In het heden ligt het verleden, in het nu wat worden zal". (Willem Bilderdijk, 1756-1831). Onder meer daaruit blijkt dat het verleden er niet voor niets is geweest. Als we het verleden onderzoeken en beter leren kennen, dan kunnen we daaruit leren. Die kennis is mede een goede basis voor ons menselijk handelen nu en in de toekomst.

zei die alleen naar het verleden kijken zijn aan 1 oog blind zei die niet kijken naar het verleden zijn aan beide ogen blind

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100