hoe wist men in het verleden waar een oorlog zou worden uitgeochten?

ik heb net (voor de 3e keer) "300" gezien. ik vraag me alleen af hoe werd bepaald waar zo een oorlog in het verleden word uitgevochten en wie dat bepaalde. ik bedoel, als vijand kun je ook gewoon een stad onverwachts aanvallen (zoals de Vikingen deden).

Weet jij het antwoord?

/2500

Totdat een leger opgemerkt wordt door een verkenner oid. dan zal geprobeerd worden om dat leger te onderscheppen bijvoorbeeld. Het zal de ene keer een verassings aanval zijn de andere keer een bijna vooropgezette veldslag.

Strategische punten waar je voordeel kan halen tov tegenstander. Toegangswegen waar een leger langs moet ivm toevoer spullen, eten, materieel, manschappen ed. En goede positie van verdedigingssteden om locatie te bepalen waar je zicht hebt en goede verdedigingsplekken.

Vaak werdt dit buiten een nederzetting of stad gedaan met voordelen voor de thuis club.

Sommige gevechten werden vooraf afgesproken. ( datum en plaats) Zoals bij de Amerikaanse burgeroorlogen bijvoorbeeld. Men zocht elkaar op, om voor eens en altijd duidelijk te maken wie de heerser van dat gebied was.

een oorlog uitvechten is iets anders, een groot leger werd er op de been gebracht plus het nodige materiaal. zoals; paarden, smeden ,wapens, koks en hun materiaal, tenten etc. bomen werden om gehakt om ruimte te maken en om gevechtstoestellen te maken. in het kielzoch van het leger kwam altijd een grote schare burgers mee zoals hoeren,kwakzalvers etc. dus door de omvang was toen een oorlog uitvechten niet iets wat men even snel deed. de vikingen, dat is een ander verhaal, die waren op rooftocht op zoek naar buit, met een kleine groep.

Bepaalde punten in een landschap zijn erg geschikt om te verdedigen. Hier waren dan ook de verdedigende legers te vinden. De aanvaller bewoog zijn troepen zo dat ze samen kwamen bij deze punten en dan kon het beleg beginnen. Veldslagen , waarbij beide legers in het veld staan vonden ook vaak plaats bij dit soort strategische punten. De verdediger verwachte de vijand daar en sloeg dan ook daar het kamp op. Op het moment dat de verkenners of voorhoedes de vijand signaleerde werd het leger gemobiliseerd en bewogen ze richting de vijand. Als de legers tegenover elkaar opgesteld waren werd er vaak ook eerst nog even gesproken door de leiders van de legers om een dealtje te kunnen maken. In 300 zie je dat de legers elkaar in een nauwe pas treffen. De logische plek om griekenland te verdedigen was in het noorden. Het leger van Xerxes moest via zee worden bevoorraad dus kon niet te ver landinwaarts gaan. De enige plek waar het leger griekenland in kon was via de pas van thermopylae. De grieken sloegen dus logischerwijs hier hun kamp op. De Vikingen hebben maar weinig grote slagen geleverd in hun hoogtij dagen. Bij de vikingen waren het meer schermutselingen dan veldslagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100