Waarom liep het mes van de guillotine in de Franse Revolutie schuin af?

Weet jij het antwoord?

/2500

Denk zodat het beter snijdt, anders knalt het op de nekwervels en is het hoofd er nog niet af, en dat zou vervelend zijn ;)

Opdat het mes beter door de hals zou snijden.

Snijbeweging effect. Van een kant naar de andere kant snijden werkt beter dan van bovenaf hakken met een mes.

dat gaat veel sneller dan als het recht is. anders remt het af. probeer het maar eens met een appel :)

Als het mes schuin afloopt dan is er dus meer kracht op de eerste 'kant' die de nek raakt, en meer kracht betekend meer kans dat het mes door de nek heen gaat (Wat het hele idee was). Probeer zelf maar, iets doorsnijden werkt veel beter als je een mes van kant naar kant doet, dus je mes eerst schuin houden. Dan staat er meer kracht op.

Dan snijd het mes als het ware. Als hij recht op het hoofdvalt, dan drukt het mes meer door de nek. Als het mes schuin afloopt, dan wordt er een soort snijbeweging gemaakt. Afbeelding hieronder maakt het wat duidelijker (hoop ik).

Je kunt het vergelijken met als je met een tafelmes je boterham probeert door te snijden door het recht naar beneden te drukken. Het is juist de dwarse beweging die je mes doet snijden. Een mes is te vergelijken met een zaag, maar dan met minuscule tandjes; zonder zijwaartse beweging snijdt het niet. De zijwaartse beweging bij een guillotine is dan wel klein, maar het mes ontwikkelt door zijn val genoeg kracht om dat te compenseren.

Als de geguillotineerde nog leeft als het mes gevallen is , is hij vrij man . En dat risico wilde men niet lopen . Schuin geslepen glijdt hij er soepeltjes doorheen. Je mocht ook vragen of je met je gezicht omhoog of omlaag mocht liggen.

snij maar eens een prei zonder het mes te bewegen maar alleen naar beneden te drukken dit gaat zwaarder dan dat je het mes van voor naar achter beweegt

Omdat de Franse arts Joseph-Ignace Guillotin, toenmalig lid van de Franse volksvertegenwoordiging, succesvol wetsvoorstellen indiende die de doodstraf zowel voor iedereen gelijk als humaan maakte. De invoering van het schuine mes is gestimuleerd door Lodewijk XVI, die er later zelf door onthoofd werd. Door het schuine mes treft het bij de inslag een kleiner oppervlak, waardoor de snelheid minder wordt afgeremd en het hoofd iets sneller wordt afgesneden. Het Franse ontwerp uit 1792 werd in 1872 aangepast met o.a. een kleiner, zwaarder mes. Niet alleen in Frankrijk maar ook in Nazi-Duitsland zijn veel veroordeelden geëxecuteerd door middel van de valbijl.

Snij maar eens een beetje harde worst door met het mes er haakt op, en dan nog een stuk met het mes schuin en voel het verschil. In het tweede geval ga je er beduidend makkelijker en met minder kracht doorheen. Een guillotine kun je nu eenmaal niet 'aandrukken', je moet het puur van de zwarrtekracht en het gewicht hebben, dus is het mes schuin plaatsen de meest logische methode om een beetje snel en efficient te kunnen snijden, zonder 'stuiters'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100