Wat beteken de letters SS op de kop van een oud stenen grenspaaltje?

Vandaag na een tip een grenspaaltje op privéterrein aangetroffen. Het paaltje moet meer dan 150 jaar oud zijn gezien de geschiedenis van het betreffende gebied.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen, afgekort tot 'SS', is in 1863 opgericht en was één van de twee spoorwegmaatschappijen die Nederland tot 1938 kende tot de fusie die tot de NS leidde. In Baarn kun je nog een fraai staaltje van die geschiedenis aantreffen in de vorm van twee stations op een steenworp afstand van elkaar. Ik denk, mede gezien de belangstelling van http://www.railtrash.net/ dat je het in de richting van een afbakening van de spoorwegen van anderhalve eeuw geleden moet zien. Een boeiend stukje recente historie. Ik zou contact opnemen met iemand achter Railtrash. Toegevoegd na 22 uur: "Alleen een paaltje 'SS' bij de spoorwegovergang over de Rijksweg herinnert aan de Staatsspoorwegen. Deze maatschappij veranderde op 1 januari 1938 in de N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS).

Bronnen:
http://railtrash.fotopic.net/p54909339.html
http://www.loegiesen.nl/toponiemen/BEESEL-S.htm

Schutzstaffel, ofwel ‘bewakingseenheid’, partijleger van de Duitse NSDAP. De manschappen van de SS onderschreven de ideologie van het Nationaal Socialisme. De SS was in eerste instantie opgericht ter bescherming van Hitler en zijn partijgenoten. Toegevoegd na 19 minuten: Ik neem aan dat je zo'n paaltje bedoel?

Bronnen:
http://www.flickr.com/photos/55017458@N03/...

Zie Grenspalen in Nederland, T.Brouwer,1978. Na vluchtig dit boek bekeken te hebben niets gevonden met SS. Zijn er in de buurt landgoederen of eigenaren beginnend met S. Staatsbosbeheer bestond 150 jaar geleden nog niet Dus S. van Staat likt mij niet. Verder zoeken voor u. Wellicht historische kranten ?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100