Wat was het verschil in de franse revolutie tussen de burgers en het volk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In 1789 was iedereen gelijk. Die het meest kon grijpen werd de baas, al werd iedereen als 'burger' aangesproken. Het 'schrikbewind' maakte daarna korte metten aan de geest van gelijkheid. Een mooie droom was weeral voorbij.

lek en linge?

volk was waren de inwoners toen nog niet iedereen gelijk was. burgers waren de inwoners toen wel iedereen gelijk was.

Met het afschaffen van de adel en de hoge geestelijkheid werd in theorie iedereen gelijk: allen citoyen (= burger). In de praktijk waren er echter de burgerij (bourgeoisie) en de proletariers (werkvolk, ...). Hoe mooi alles in theorie ook klonk (égalite=gelijkheid) in de praktijk had het gepeupel niets te zeggen. Typerend was bijvoorbeeld de houding ten opzichte van religie: zelfs de atheistische burgers waren er van overtuigd dat de lage klasse, het volk best godsdienstig bleef. Godsdienstigheid = gehoorzaamheid, redeneerden ze. Victor Hugo heeft prachtige boeken geschreven over het lot van het volk na de Franse revolutie.

het volk omvatte ook boeren, een van de grootste groepen in die tijd, maar al had men het over burgers, dan werden daar niet de boeren mee bedoeld, maar de ambachtslieden en zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100