Waar komt de uitdrukking "kletsmajoor" vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kletsmajoor was oorspronkelijk kletsmeier. Dit woord wordt nog steeds wel als zodanig gebruikt en staat ook nog steeds in de Dikke van Dale als synoniem voor kletsmajoor. Uit tal van Middelnederlandse teksten blijkt dat meier van oudsher in een ongunstige betekenis of context kon worden gebruikt. Dat heeft geleid tot samenstellingen met een negatieve gevoelswaarde, zoals brommeier, kletsmeier en lulmeier. En dat heeft er ook voor gezorgd dat het werkwoord meieren beslist niet als positief wordt ervaren; het betekent "zaniken".

Bronnen:
Onze taal

Ha, die Paza; Ik heb er geen verklaring voor kunnen vinden, maar het is wel te beredeneren; de rang van majoor is een behoorlijk hoge. Ook de uitdrukking 'majeur' voor groot of ernstig werd vroeger vaak gebruikt. Ik kan me dus voorstellen dat ermee wordt uitgedrukt dat de persoon in kwestie een hoge rang in het kletsen heeft omdat hij het in ernstige mate doet.

In de van Dale staat: klets·ma·joor de; m,v -s vreselijke kletskous Ik kan nog wel een aantal synoniemen vinden, maar waar het woord vandaan komt kan ik niet vinden. Toegevoegd op 22-04-2009 10:08:27 +1 trouwens voor deze goeie vraag !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100